PolicyWatch

17 Godhavns-børn får godtgørelse på 300.000 kroner hver for misrøgt

En gruppe tidligere børn på Godhavn har indgået forlig med staten for misrøgt og modtager godtgørelse.

Mette Frederiksen gav i 2019 Godhavndrengene en officiel undskyldning for de overgreb, de var udsat for på børnehjemmet Godhavn. Nu får de også godtgørelse. | Foto: Jens Dresling

17 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland får tilkendt 300.000 kroner hver i godtgørelse af staten for misrøgt efter at have indgået forlig. Det oplyser Børns Vilkår.

De 17 stævnede staten i 2020, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i 2019 kort efter sin valgsejr som den første statsminister undskyldte for den behandling, en stor gruppe børn blev udsat for på børnehjem i 1960'erne og 1970'erne.

"Vi er naturligvis rigtig glade på disse menneskers vegne. Vi er også glade for, at regeringen har påtaget sig et ansvar, og at sagerne er blevet afgjort uden om domstolene. Vi ved, hvor langsommelige og opslidende disse sager kan være - i nogle tilfælde ligefrem retraumatiserende," skriver direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl i en kommentar.

De kummerlige forhold og overgreb, børn på børnehjem som Godhavn blev udsat for, var længe ukendte i den brede offentlighed. I 2005 afdækkede en DR-dokumentar dog overgrebene.

I 2010 slog en rapport bestilt af Socialministeriet fast, at drenge på Godhavn i årtier var blev udsat for fysisk og psykisk vanrøgt, medicinske forsøg og seksuelle overgreb.

Ministre under både Helle Thorning-Schmidts (S) og Lars Løkke Rasmussens (V) regeringer ville ikke give en officiel undskyldning, men da Mette Frederiksen (S) tiltrådte i 2019, valgte hun hurtigt at give en officiel undskyldning.

"Børn – nogle af jer – blev fjernet fra deres mor og far. Men i stedet for støtte og undervisning blev I sat til arbejde, som ingen spinkel barnekrop kan klare. I stedet for omsorg fik I tæsk. I stedet for varme blev I mødt med ydmygelser og overgreb," sagde hun ved et arrangement i august 2020 og tilføjede:

"Når I spørger mig: Mette, kan du officielt på Danmarks vegne give os en undskyldning? Så svarer jeg: Ja!"

Ikke alle ønskede at stævne staten

Efter undskyldningen valgte en gruppe af Godhavnsdrengene med den i hånden at stævne staten. Det er den sag, der altså er indgået forlig i.

Valget om at stævne staten for svigtet har fra start splittet gruppen af Godhavnsdrengene, og de 17, der torsdag modtager godtgørelsen, står ikke for, hvad den samlede gruppe af Godhavnsdrenge har ønsket for sagen.

Blandt andet har Bent Petersen, medlem af foreningen Godhavnsdrengene, til Kristeligt Dagblad i oktober udtalt følgende:

"Flere klager over, at vi bagefter kommer og siger, at vi vil have penge ud af det her. Men vi er trods alt en hel del Godhavnsdrenge, der siger, jamen vi har fået den undskyldning – slut, prut, finale."

Børns Vilkår håber, at forliget kan danne grundlag for afgørelser i andre sager og for flere af dem, der led overlast på børnehjem.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier