Flertal kræver klimahandling fra regeringen efter kras kritik

Både rød og blå blok er utilfreds med regeringens indsats på klimaområdet efter kritik fra rådgivende organ.
Der skal gøre mere, hurtigere, lyder det fra både rød og blå blok efter Klimarådets seneste vurdering af, hvordan det står til med den grønne omstilling. | Foto: Thomas Borberg
Der skal gøre mere, hurtigere, lyder det fra både rød og blå blok efter Klimarådets seneste vurdering af, hvordan det står til med den grønne omstilling. | Foto: Thomas Borberg
af ritzau

Et bredt flertal af partier er stærkt utilfredse med, at Danmark ikke når sine klimamål med regeringens nuværende indsats.

Det er reaktionen fra støttepartierne og blå partier efter en vurdering fra Klimarådet fredag. Det er meget alvorligt for både regeringen og for klimaet, lyder reaktionen.

"Vi står i en situation, hvor vi kun har få år til at bremse klimaforandringerne og nogle af de voldsomme konsekvenser, der følger med. Vi kan ikke tillade os over for kommende generationer at tage så løst på problemet, som Dan Jørgensen gør. Det er simpelthen for slapt," siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL).

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har med et stort flertal i Folketinget vedtaget et mål om 70 procent mindre udledning i 2030.

Ifølge Klimarådet, der er et rådgivende organ, er der brug for nye initiativer, hvis udledningen af drivhusgasser skal mindskes. Og det skal gå stærkt.

Regeringen skal hurtigst muligt lægge en klar strategi med tidsplaner og milepæle. Dan Jørgensen fremhæver dog, at man har nået en tredjedel af målet på blot halvandet år.

Alligevel er støttepartierne utilfredse, for de største og sværeste reduktioner venter forude.

"Alle grønne advarselslamper bør blinke i Klimaministeriet, efter at rapporten er landet. Det står nu sort på hvidt, at vi ikke når vores klimamål med den nuværende hastighed. Vi skubber for mange svære beslutninger ud i fremtiden, og det går ikke, hvis man vil være en ansvarlig og seriøs, grøn regering," siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Ved en hasteforespørgselsdebat vil Signe Munk forsøge at samle et politisk flertal, der pålægger regeringen handlepligt på klimaområdet. Den bakkes op af Venstre og De Konservative.

Første skridt bør være at finde markante reduktioner på landbrugsområdet, stille CO2-krav til byggeriet og få lavet en tydelig strategi for CO2-fangst og lagring i Danmark, lyder det fra hende.

Løsgængerne i partiet Frie Grønne er også skuffede.

"Regeringens nølende klimapolitik er dybt uansvarlig og decideret skammelig for en regering, der ønsker, at Danmark skal være et grønt foregangsland. Regeringen må efter Klimarådets rapport derfor nu stå skoleret og tvinges til at gennemføre nye initiativer, der sikrer, at Danmark lever op til sine klimamål," siger leder Sikandar Siddique.

Venstre: Det er for uambitiøst

Fra Venstre lyder det, at regeringen indtil videre ikke har gjort det godt nok på området.

"Nu har regeringen været i klimaretten, og der er faldet dom. Den siger, at det, regeringen har gjort indtil videre, ikke er godt nok og ikke præcist nok," Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.

Han efterspørger ligesom Klimarådet en samlet plan fra regeringen om, hvordan Danmark skal nå 2030-målet om en 70 procent reduktion af drivhusgasserne.

"Vi har sagt flere gange siden de første klimaforhandlinger, at det, der sker, sker for langsomt, og der sker for lidt. Det er for uambitiøst. Det andet er, at vi mangler den store samlede plan. Hvor meget forventer vi at finde på de forskellige områder," siger Tommy Ahlers.

Han savner dermed et grundlag for de videre forhandlinger, som Venstre opfordrer regeringen til at indlede. Det gælder eksempelvis på spørgsmålet om et delmål for 2025, som Folketinget mangler at beslutte.

"Vi mangler information fra regeringen, før vi kan spille tilbage, præcis hvad det skal være," siger han.

Klimarådet dumper regeringens klimaindsats 

Dan Jørgensen: Vi er langt fra i mål, men vi er godt på vej

DI frygter for stram klimapolitik og efterlyser tempo 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også