Margrethe Vestager: EU-Domstolen må ikke indføre mindsteløn i Danmark

I for mange sager har EU-Domstolen dømt i strid med intentionen i lovgivningen. Det må ikke ske med mindsteløn, siger Margrethe Vestager, næstformand i EU-Kommissionen.
Margrethe Vestager mener, at der er taget forbehold for, at EU-Domstolen skulle finde på at dømme "aktivistisk" i forhold til nyt direktiv om mindsteløn. | Foto: LISELOTTE SABROE
Margrethe Vestager mener, at der er taget forbehold for, at EU-Domstolen skulle finde på at dømme "aktivistisk" i forhold til nyt direktiv om mindsteløn. | Foto: LISELOTTE SABROE

Hvis intentionen i et nyt EU-direktiv, hvilket svarer til en lov, om mindsteløn bliver fulgt, kommer der ikke til at ske ændringer ad bagdøren i form af "aktivistiske" handlinger fra EU-Domstolen. Det siger EU-kommisær Margrethe Vestager til fagbladet 3F.

Her slår hun også fast, at der i direktivet er taget højde for at undgå, at EU-Domstolen dømmer i strid med lovens intention, hvilket er sket i andre tilfælde.

EU vil altså forstsat give lande som Danmark mulighed for fortsat at styre lønnen via overenskomster.

"Vi skal have respekt for lovgiver. Det må virkelig være træls at sidde i Europa-Parlamentet eller Ministerrådet og vedtage noget, hvor man siger, at det skal virke på denne her måde, og så få domstolen ind over, som siger noget andet. Prøv at forestille dig, hvis det var noget, der skete i det danske Folketing. At man havde vedtaget en lovgivning, og så nogen gik over i Landsretten og sagde, at nu bruger vi det til noget helt andet. Der ville blive et ramaskrig," siger Margrethe Vestager.

I efteråret blev der fremlagt forslag til et nyr direktiv, der indfører mindsteløn i europæsike lande. Direktiver giver dog mulighed for, at lande som Danmark kan holde fast i vores traditionelle aftalesystem. Bekymringen fra dansk side går på, om EU-Domstolen kunne finde på at dømme mod direktivets intention, hvis en EU-borger påberåber sig individuelle rettigheder.

"Jeg forstår godt, at den frygt kan opstå. Tidligere har der været den type retssager, hvor der er støttet ret på noget, hvor man tænker, om det ikke er lidt langt ude, og så har domstolen sagt måske alligevel ikke. Derfor har vi selvfølgelig lært af de processer og lavet et forslag, som kan opfylde det, man gerne vil opfylde, uden at det kan drejes og bruges til noget andet. Vi skal undgå, at det, som er lovgivers intention, bliver drejet et andet sted hen," siger Margrethe Vestager til 3F.

Forslaget kan blive vedtaget i løbet af i år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også