PolicyWatch

Svindlere tilbyder vacciner i EU

Det sorte marked for vaccinedoser i Europa er i stærk vækst med både svindlere og reelle virksomheder, der hævder at have vacciner til salg.

OLAF, det europæiske kontor for bekæmpelse af svig, oplever flere og flere svindelsager, hvor mellemmænd forsøger at sælge vaccinedoser i Europa - i overvejende grad vaccinen fra AstraZeneca. | Foto: Fred Scheiber/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Hvor der er penge at tjene, kommer svindlere til, og i øjeblikket er der ved at udvikle sig ikke bare et gråt, men et kulsort vaccinemarked i det vaccinehungrende Europa.

Sådan lyder advarslen fra EU-Kommissionens OLAF, det europæiske kontor for bekæmpelse af svig.

Ville Itälä, lederen af OLAF, har udtalt sig til både avisen New York Times og nyhedsbureauet Reuters om svindlen med vacciner i Europa, som han kalder "en kæmpe forretning, som vokser hele tiden".

Svindlen går ud på, at tvivlsomme mellemmænd har tilbudt regeringer i EU i alt ca. 1 mia. vaccinedoser til en værdi af 14 mia. euro, som ikke eksisterer i virkeligheden.

"De sender et tilbud, som ikke er et rigtigt tilbud. Faktisk er der som sådan ingen vacciner knyttet til de tilbud, vi hidtil har set," siger Ville Itälä til Reuters.

Svindlerne, som OLAF indtil nu har undersøgt, er både professionelle kriminelle og individuelle opportunister, der er bundet sammen i en lang kæde af mellemmænd, som ofte fører uden for EU.

Indtil nu har OLAF ikke set reelle falske vacciner, men generaldirektøren for OLAF er ikke i tvivl om, at det vil komme.

"Svindlerne finder derhen, hvor der er mange penge," lyder advarslen fra Ville Itälä, der frygter for flere ting i forbindelse med svindlen.

"Det kan have økonomiske konsekvenser. Men der er også et andet aspekt - folks tillid. Derfor er det vigtigt nu at forhindre dette, så folk kan stole på, at hvis de tage vaccinen, så er det den rigtige," siger Ville Itälä.

Måske også reelle doser i omløb

Ifølge New York Times har Tjekkiet fået tilbud fra forhandlere i Dubai, mens Tyskland, Grækenland og Finland også skulle være blevet tilbudt vacciner uden for EU’s officielle købsprogram.

Billedet mudres af, at det ikke kun er svindlere, der byder sig til på vaccinemarkedet. Også visse EU-lande sælger nogle af deres tildelte doser til andre EU-lande, fordi de hellere vil satse på billigere præparater. Men ingen vil rigtigt ud med, hvem de sælger til eller køber af.

De fleste af de vacciner, der tilbydes, skulle angiveligt komme fra AstraZeneca, men både det selskab og andre medicinalselskaber hævder, at de udelukkende sælger til regeringer eller multilaterale organisationer som EU eller Covax – den internationale vaccinealliance.

"AstraZeneca har ikke godkendt nogen overførsler af vaccinen uden for den eksisterende kontrakt med Den Europæiske Union. Der bør ikke være nogen forsyning i den private sektor til salg eller distribution af vaccinen i Europa," siger en talsmand for AstraZeneca ifølge New York Times.

Det forhindrer dog ikke lande i at sælge videre til tredjeparter, så i princippet kan der godt være reelle vacciner i omløb på et sort marked. Også fra andre medicinalselskaber.

I den norditalienske region Emilia-Romagna siger Raffaele Donini, der er den øverste sundhedsansvarlige i regionen, at han har modtaget adskillige mails med tilbud om millioner af vaccinedoser, blandt andet fra et kroatisk firma ved navn J&G General Service DOO, som har tilbudt AstraZeneca-doser til en pris, der ikke er meget højere end den, EU har forhandlet sig til.

Direktøren for J&G General Service DOO, Juri Gasporotti, har ifølge New York Times sagt, at et større medicinalfirma uden for EU, som han nægtede at navngive, var i direkte kontakt med AstraZeneca og ville kunne levere vaccinerne.

Juri Gasporotti kalder ifølge New York Times AstraZeneca for hyklere, når selskabet hævder, at de kun sælger til stater og store organisationer.

Emilia-Romagna har også fået tilbud fra Mondial Pharma, et lægemiddelfirma fra Schweiz, som angiveligt kan skaffe tre mio. doser vacciner fra seruminstituttet i Indien, der er officiel producent for AstraZeneca.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier