Danske firmaer er klar til Mette Frederiksens vaccinesats: »I væsentlige dele af processen kan vi godt gøre en forskel«

Tre store selskaber i Danmark er åbne for at indgå i statsminister Mette Frederiksens planer om vaccineproduktion sammen med Østrig og Israel.
Hos AJ Vaccines har man allerede meldt sig tilde danske myndigheder med henblik på evt. at producere corona-vacciner. | Foto: AJ Vaccines / PR
Hos AJ Vaccines har man allerede meldt sig tilde danske myndigheder med henblik på evt. at producere corona-vacciner. | Foto: AJ Vaccines / PR
af nicolai raastrup og jesper høberg

Flere store selskaber i Danmark er klar til at bidrage til det partnerskab om vaccineproduktion, som statsminister Mette Frederiksen har indgået med Østrig og Israel.

Det børsnoterede biotekselskab Bavarian Nordic, Fujifilm i Birkerød og det saudisk-ejede AJ Vaccines er alle klar til at se på mulighederne, og der er både forskning og produktionsfaciliteter, der kan resultere i produktionen af en covid-19-vaccine på dansk jord inden for en overskuelig fremtid, lyder det fra virksomhederne.

»Vores ambition er at komme ind og gøre brug af de kompetencer og det udstyr, vi måtte have, hvis det er relevant. I første omgang drejer det sig om at få afgjort, om der er en rolle at spille for os,« siger Jesper Helmuth Larsen, adm. direktør i AJ Vaccines, der i 2017 overtog Statens Serum Instituts vaccinefabrik.

Bavarian Nordic annoncerede mandag, at der nu startes forsøg på mennesker med en danskudviklet covid-19 vaccine, som selskabet har købt rettighederne til.

Og Bavarian Nordic har kompetencer til at deltage i både både udvikling, produktion og påfyldning af vacciner, fortæller Rolf Sass Sørensen, chef for investorrelationer og kommunikation.

»Vi kunne sagtens træde hjælpende til. Vi har både de forskningsmæssige kompetencer og projektet,« siger Rolf Sass Sørensen med henvisning til forskningsprojektet om en covid-19-vaccine.

Statsminister Mette Frederiksen annoncerede torsdag sammen med Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs kansler Sebastian Kurtz, at de tre lande vil undersøge mulighederne for i fællesskab at producere covid-19 vacciner.

Sundhedseksperter har betegnet aftalen som ukonkret, og Mette Frederiksen har politisk været i modvind for at samarbejde med Israel, der kritiseres for ikke at inkludere palæstinensere i sit succesfulde vaccinationsprogram.

De tre ledere kom ikke med ret mange detaljer og specificerede ikke, hvor en eventuel produktion skulle ligge, udover at alle tre lande ifølge Mette Frederiksen gerne vil bidrage med produktion på egen jord.

Der skal en del til, før der ændres i produktionen

Fujifilm producerer allerede covid-vacciner for det amerikanske selskab Novavax, der venter at få sin vaccine godkendt inden for få måneder, på fabrikker i England og USA.

På fabrikken i Danmark producerer man lige nu andre produkter, og ifølge Fujifilms danske direktør, Lars Petersen, er det ikke en let opgave at omstille den til vaccineproduktion. Men selskabet vil se på det, hvis regeringen henvender sig.

Lars Petersen henviser til, at vaccinefabrikker er kommet på plads på 9-12 måneder i udlandet, og at de mange ting, der skal på plads for at kunne opføre eller omstille en produktion, formentlig kan hastegodkendes under en pandemi.

Han påpeger dog også, at der skal en del til, før Fujifilm også kaster sin danske fabrik ud i covid-vaccineproduktion.

»Vi er lige så nervøse for det hul, der er er på den anden side af corona. Hvis vi kun laver corona-medicin, hvad skal vi så, når det går væk igen,« siger Lars Petersen.

Kan være klar på et halvt år

AJ Vaccines, der til daglig producerer vacciner mod bl.a. polio, tuberkulose og stivkrampe, har selv henvendt sig til de danske myndigheder for at gøre opmærksom på sine kompetencer inden for vaccineproduktion.

»Vi sælger og arbejder globalt og er selvfølgelig i kontakt med mange, så vi har en idé om, at i væsentlige dele af processen kan vi godt gøre en forskel. Men det skal passe ind i alles planer. Hvad konkret Mette Frederiksen har lavet af aftaler ved vi ikke, men har hun lyst til at tale med os, er vi der med det samme,« siger Jesper Helmuth Larsen.

AJ Vaccines vurderer, at virksomheden inden for et halvt til et helt år kan være klar til at kunne fylde vacciner på hætteglas og distribuere dem. Skal fabrikken også producere selve vaccinens aktivstof, vil det kræve længere tid.

Møder med de danske myndigheder har ikke udmøntet sig i noget konkret endnu, oplyser Jesper Helmuth Larsen. Det samme gælder i Bavarian Nordic.

»Hvis der var noget konkret, havde vi meddelt det til fondsbørsen. Så man kan konkludere, at der endnu ikke er nogen aftaler om noget som helst. Vi ser med interesse på de initiativer, der bliver lavet, og synes det kan føre til noget spændende, men vi mangler at se noget konkret,« siger Rolf Sass Sørensen.

AJ Vaccines har overtaget en vaccinefabrik, der tidligere tilhørte Statens Serum Institut og moderniseret den for 1,8 mia. kr. Netop Statens Serum Institut er i øjeblikket i færd med at udvikle en covid-19-vaccine, og Jesper Helmuth Larsen kan godt se for sig, at man kombinerer resultaterne af den danske forskning med AJ Vaccines’ produktionsapparat.

»Det er det, vi mener med et offentligt privat samarbejde,« siger Jesper Helmuth Larsen.

Statsministerens tur til Israel får kritik fra alle sider

Danmark, Israel og Østrig vil undersøge muligheder for fælles covid-vaccineproduktion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også