Nordea: EU-landene er nu to måneder efter Storbritannien i vaccinekapløbet

Balladen omkring AstraZenecas vaccine kan koste EU-landene dyrt i kapløbet om at lukke deres økonomier op, vurderer Nordea.
Det kommer til at blive dyrt for EU-landene, at vaccinationer fra AstraZeneca er sat på pause, vurderer Nordea. | Foto: LISELOTTE SABROE
Det kommer til at blive dyrt for EU-landene, at vaccinationer fra AstraZeneca er sat på pause, vurderer Nordea. | Foto: LISELOTTE SABROE
af bo nielsen

EU falder nu endnu længere efter Storbritannien og USA i udrulningen af vacciner, efter at Italien, Tyskland og Frankrig fulgte i Danmarks fodspor og stoppede brugen af vaccinen fra AstraZeneca.

Som det ser ud lige nu, er EU nu mindst to måneder efter Storbritannien og omtrent 1,5 måned efter USA, vurderer Nordea i en ny fremskrivning af vaccinationstempoet.

»Det kommer som et stort slag mod EU’s vaccinationskampagne eftersom AstraZeneca udover Pfizer/Biontech er den eneste vaccine tilgængelig i stor skala,« skriver bl.a. Andreas Steno Larsen fra Nordea i en ny analyse.

Nordea holder øje med tempoet i leverancerne af vaccinerne og selve vaccinationerne på tværs af EU, USA og i Storbritannien. Bankens model forsøger at forudse, hvornår landene er så langt fremme i udrulningen, at de kan lukke deres økonomier endnu mere op.

Genåbningstempoet er med til at afgøre udviklingen i bl.a. arbejdsmarkedet, statsgælden og den økonomiske vækst landene imellem og dermed også priserne på alt fra boliger, finansielle aktiver og obligationer.

Bankens seneste prognose fra starten af denne måned forudså, at landene skal vaccinere mindst 35 pct. af befolkningen, før der kommer store gevinster ud af det i form af genåbning.

Man mente dengang, at Storbritannien vil nå det mål i midten af marts, USA i starten af april og EU i starten af maj – dog med de nordiske lande en smule foran.

Men med den seneste udvikling så bliver det britiske og amerikanske forspring altså endnu større - og den europæiske økonomi falder endnu længere agterud, vurderer Nordea.

»De senestes dages udvikling vil have stor indflydelse på en i forvejen hæmmet vaccineudrulning i EU,« skriver Andreas Steno Larsen.

Brostrøm om vaccinestop: Vi havde ikke noget valg

Flere store lande sætter Astrazeneca-vaccine på pause 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også