EU-udspil til coronapas lader det være op til det enkelte land, om man vil acceptere f.eks. Sputnik V-vaccinen som adgangsbillet

Coronapas i EU skal via et it-system sikre hurtig verificering af data i alle medlemslande.
Med et fælles corornapas for EU er der håb om igen at kunne rejse landene mod andre himmelstrøg. | Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Med et fælles corornapas for EU er der håb om igen at kunne rejse landene mod andre himmelstrøg. | Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
af ritzau

Et coronapas i EU skal gøre det muligt at krydse grænser og restriktioner, hvis man eksempelvis er vaccineret eller tidligere smittet med coronavirus.

EU-Kommissionen har onsdag fremlagt et udspil til, hvordan et sådant pas kan se ud, efter at mange medlemslande - heriblandt Danmark - er langt med udviklingen af deres egne nationale ordninger.

"Med certifikatet kan vi sikre, at EU-borgere og deres familier kan rejse trygt og med færrest mulige restriktioner til sommer," siger EU's retskommissær Didier Reynders.

Dermed bekræfter kommissæren også, at passet, der på EU-sprog hedder "digitalt grønt certifikat", ikke vil være klar de næste par måneder.

Passet skal som udgangspunkt dække de vacciner, man i EU har givet en betinget markedsgodkendelse. Det gælder foreløbig vacciner fra PfizerBioNTech, AstraZeneca, Moderna og Johnson & Johnson, men eksempelvis ikke den russiske vaccine Sputnik V, som Ungarn benytter. Iølge forslaget kan EU-landene dog selv beslutte, om de vil acceptere disse andre vacciner i coronapasset.

Der er overordnet tale om et forslag til en EU-ramme for digital registrering af vaccination, immunitet og test for coronavirus.

"Målet er at hjælpe medlemslandene med at sørge for fri bevægelighed på en tryg, ansvarlig og tillidsfunderet facon," siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde.

Der har allerede været en del debat om coronapasset, da nogle EU-lande mener, at det vil være diskriminerende, hvis man giver folk ret til at rejse, mens andre ikke får lov.

Tyskland har sagt, at det først må være gældende, når mange er blevet vaccineret. Nogle EU-lande er imod, at det er et lovforslag. De havde ønsket en ikke-bindende henstilling.

Efter at EU-Kommissionen onsdag har fremsat sit forslag, skal medlemslandene og EU-Parlamentet nu diskutere det og nå frem til en fælles løsning. I næste uge holder EU-landene et topmøde, hvor de kan drøfte det.

Til sommer er det planen, at EU-Kommissionen har etableret et it-system, der skal gøre det let og effektivt at sikre godkendelse af certifikater på tværs af alle medlemslande.

Kommissionen samarbejder med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om at sikre, at de certifikater, der udstedes i EU, også bliver gyldige uden for EU.

Ud over coronapasset indeholder onsdagens udspil fra EU-Kommissionen også forslag til fælles retningslinjer for test og analyser af spildevand til at spore coronavarianter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også