USA beskylder Kina for at true verdensordenen på møde i Alaska

I det første møde på højt niveau mellem Kina og USA under Biden-administrationen går bølgerne højt mellem de to nationer. Der er mere rivalisering på vej, vurderer forsker.
Tonen mellem Kina og USA er ikke blevet bedre, selv om der er kommet en ny amerikansk administration til. Det stod klart efter det første måde på højt niveau mellem de to lande. | Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP / POOL
Tonen mellem Kina og USA er ikke blevet bedre, selv om der er kommet en ny amerikansk administration til. Det stod klart efter det første måde på højt niveau mellem de to lande. | Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP / POOL
af ritzau

USA angreb Kina for at forstyrre en "regelbaseret global verdensorden". Det skete torsdag lokal tid under det første møde på højt niveau mellem Kina og USA under Biden-administrationen, hvor stormagternes anstrengte forhold stod sjældent klart.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, indledte mødet, som foregår i Alaska, med at udtrykke "dyb bekymring" over Kinas ageren på en række områder. Det gælder i forhold til behandlingen af det muslimske mindretal uighurerne, Hongkong og Taiwan samt cyberangreb mod USA.

"Hver eneste af disse handlinger forstyrrer den regelbaserede globale verdensorden, som er med til at bevare global stabilitet," sagde Blinken ifølge Reuters.

Udtrykket en "regelbaseret verdensorden" henviser typisk til et system baseret på liberale politiske og økonomiske principper.

Liselotte Odgaard, som blandt andet forsker i kinesisk-amerikanske forhold ved den amerikanske tænketank Hudson Institute, ser USA's kommentarer som et udtryk for Kinas trussel mod vestlige værdier.

Hun forklarer, at Kinas mere autoritære model vinder indpas flere steder over verden. Også i Europa er der nemlig lande, der støtter sig op ad Kina.

"Selv i vores egen lille del af verden er Kinas model på fremmarch. Ungarn og Serbien er måske ikke så hardcore autoritære, men de har brug for vacciner og penge til infrastruktur, så de støtter sig op af Kina," siger Liselotte Odgaard.

Kinas udenrigsminister, Wang Yi, bad til gengæld USA om at blande sig uden om kinesiske anliggender. Den kinesiske topdiplomat Yang Jiechi fulgte trop og påstod ifølge Reuters, at sorte amerikanere blev "nedslagtet".

Optrapning af rivalisering mellem de to lande

Liselotte Odgaard mener ikke, at det anspændte forhold mellem de to lande bliver mere afslappet, bare fordi den amerikanske præsident nu hedder Joe Biden og ikke Donald Trump.

"Forholdet er til dels anspændt, fordi der er en strategisk konkurrence om magten i verden. Så vi kommer til at se en eskalering i rivaliseringen mellem USA og Kina og et forsøg på at afstraffe hinanden med hårdere metoder, hvor man afskærer hinanden fra indflydelser og centrale ressourcer," siger Liselotte Odgaard.

Dagen inden mødet indførte USA en række tiltag over for Kina på flere betændte områder i de to landes forhold.

Således begyndte USA at trække kinesiske teleselskabers licenser tilbage. Derudover blev flere kinesiske selskaber stævnet på grund af bekymringer vedrørende national sikkerhed. Yderligere opdaterede USA flere sanktioner mod Kina på grund af demokratiske tilbageskridt i Hongkong.

"Vi forventer, at mange af disse samtaler vil blive ret så svære," sagde en ledende amerikansk diplomat op til mødet ifølge Reuters.

Mødet forventes at fortsætte fredag. Det finder sted, kort efter at udenrigsminister Antony Blinken har besøgt Sydkorea og Japan.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også