Danmark har snart lønkompenseret for to milliarder i år

Staten har udbetalt knap to milliarder kroner i lønkompensation i år, viser tal fra Danmarks Statistik. Ifølge økonom er de penge godt givet ud. Økonomien også godt kan håndtere de ekstra udgifter, mener han.
Særligt brancher, som er hårdt ramt af nedlukningen, har gjort brug af lønkompensationsordningen. | Foto: Sanne Vils Axelsen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Særligt brancher, som er hårdt ramt af nedlukningen, har gjort brug af lønkompensationsordningen. | Foto: Sanne Vils Axelsen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
af ritzau

Tæt på to milliarder kroner er udbetalt i lønkompensation i år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det kan lyde af meget. Men ifølge cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv, er pengene godt givet ud.

"At vi har en lønkompensationsordning, har været med til at sikre rigtig mange danskere en indtægt og dermed også, at vi ikke bliver ramt af en ny stor nedtur, der er længerevarende," siger han.

Han mener, at det har været med til at afbryde stigningen i ledigheden.

Ordningen blev vedtaget for et år siden, da pandemien nåede Danmark.

Staten bidrager med en del af lønnen til medarbejdere, som ellers ville have mistet jobbet på grund af corona. Det er særligt brancher, som fortsat er ramt af nedlukningen, der har gjort brug af ordningen, for eksempel restauranter og detailhandlen.

Ifølge Tore Stramer vil omsætningen komme tilbage relativt hurtigt til dele af dem, når der genåbnes - for eksempel i storcentrene. Men blandt andet i hotel- og restaurationsbranchen har det længere udsigter.

"Der går tid, før de udenlandske turister kommer igen, og der går tid, før der bliver holdt store kulturarrangementer," siger han og peger på, at der vil komme højere ledighed.

Frem til mandag var der i alt udbetalt 14,8 milliarder kroner i lønkompensation under epidemien, viser tal fra Erhvervsstyrelsen. Der er dog også andre kompensationsordninger, og alene de ordninger beløber sig i alt til udgifter på 31,3 milliarder kroner.

Det kan den danske økonomi dog godt bære, lyder det fra Tore Stramer.

"Den danske stat kan finansiere til lave renter, og vi havde et godt udgangspunkt, inden krisen ramte. Det er ikke noget, der blæser staten omkuld. Men det er klart, det er dyrt, og det er penge, der ikke kan prioriteres til anden velfærd," siger økonomen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også