Fradrag får kritik for at være for "komplekst" til at blive brugt

Et investorfradrag, der skulle hjælpe den danske iværksætterkultur, har fået begrænset tilslutning. Det er for komplekst, lyder det fra de selvstændiges a-kasse, Ase.
Det kan være svært at finde vej rundt i en tallerken spaghetti. Det gælder åbenbart også for et investorfradrag, som er målrettet den danske iværksætterkultur. | Foto: Frank May/AP/Ritzau Scanpix
Det kan være svært at finde vej rundt i en tallerken spaghetti. Det gælder åbenbart også for et investorfradrag, som er målrettet den danske iværksætterkultur. | Foto: Frank May/AP/Ritzau Scanpix
af ritzau/FINANS

Et investorfradrag, der blev introduceret i 2019 for at styrke den danske iværksætterkultur, er kun blevet brugt knap 300 gange i fradragets første to leveår. Det skriver Berlingske Business på baggrund af en aktindsigt i Skattestyrelsens opgørelse over indberetninger.

"Det er super ærgerligt. Jeg ville da ønske, at det var en kæmpe succes, men det er simpelthen for komplekst, og folk kan ikke gennemskue det, og derfor bliver det ikke til noget," siger Karsten Mølgaard Jensen, der er administrerende direktør for Ase, a-kassen for selvstændige, til Berlingske Business.

Ase har længe været en kritiker af, hvordan fradraget er blevet udformet.

"Det værste er jo, at nogen måske konkludere, at der ikke er noget behov for det her, når fradraget ikke bliver brugt. Men det er helt forkert, for der er et kæmpe behov, men investorfradraget er ikke den rette løsning," siger han.

Han kalder i stedet på "enklere løsninger" som bedre rådgivning om investeringer i startups ved rådgivning om private opsparinger.

"Investorfradraget er indført af den tidligere regering, og tallene tyder på en jævn søgning til ordningen. Danmark er lige nu i en alvorlig økonomisk krise på grund af coronapandemien. Regeringen har sammen med Folketingets partier stillet over 560 milliarder kroner til rådighed for virksomhederne det seneste år i form af blandt andet udskudte betalingsfrister og rentefrie låneordninger, samtidig med at der lavet milliardstore hjælpepakker," skriver skatteminister Morten Bødskov (S) i et skriftligt svar til Berlingske Business.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også