DA: Midlertidigt børnetilskud fjerner incitamentet til at arbejde

Mens Ydelseskommissionen arbejder på udkast til et nyt kontanthjælpssystem, fjerner det midlertidige børnetilskud tilskyndelsen for kontanthjælpsramte familier til at komme i arbejde, mener man i Dansk Arbejdsgiverforening.  
Foto: Claus Bjørn Larsen
Foto: Claus Bjørn Larsen

Mens fokus i mere end et år primært har været på coronasituationen, er arbejdet forsat i forskellige kommissioner, blandt andet Ydelseskommissionen, der blev nedsat i januar 2020 til at se på hele kontanthjælpssystemet. Foreløbig er kommissionens afrapportering udskudt til april.

I mellemtiden har det midlertidige børnetilskud, som blev vedtaget i september 2019 af regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten for at hjælpe de familier, der er berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen og for at imødegå problemer med børnefattigdom, været gældende og blev i februar 2020 forlænget til at gælde resten af 2021.

Det midlertidige børnetilskud har betydet, at f.eks. forældre på de laveste ydelser har fået 700 kr. per barn i børnetilskud og enlige har fået 600 kr. pr. barn pr. måned. Derudover har enlige forsørgere fået supplerende tilskud på 650 kr. månedligt uafhængigt af antallet af børn. Tilskuddet er givet til børn i alderen 0-14 år.

DA mener, at tilskuddet fungerer som en delvis tilbagerulning af kontanthjælpsloftet. For en enlig kontanthjælpsmodtager med to børn er den økonomiske gevinst i dag ca. 2.500 kr. pr. måned efter skat. Ifølge en analyse fra arbejdsgiverorganisationen er gevinsten dermed reduceret med knap 1.900 kr. sammenlignet med tilfældet, hvor kontanthjælpsloftet fik lov til at have fuld effekt. For et par på kontanthjælp med to børn ville gevinsten ved, at den ene kom i arbejde, være 2.300 kr., hvis loftet havde fuld effekt. Det midlertidige børnetilskud reducerer ifølge DA gevinsten til 1.500 kr. pr. måned.

Gevinst er væk

”Det midlertidige børnetilskud betyder, at en stor del af gevinsten ved arbejde, som kontanthjælpsloftet medfører, er væk,” siger DA’s vicedirektør Erik E. Simonsen.

Han mener, at det er uhensigtsmæssigt i en tid på bagkant af coronakrisen, hvor der er brug for at skabe grundlag for ny fremgang, at der er klare incitamenter til at arbejde.

”Det er afgørende, at alle oplever en økonomisk gevinst ved at arbejde. For kontanthjælpsmodtagere sikrer kontanthjælpsloftet netop dette, og uden loftet vil gevinsten ved arbejde være meget begrænset for f.eks. enlige forsørgere,” siger Erik E. Simonsen.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet var der i november 2020 knap 6.000 familier på kontanthjælp, der modtog midlertidigt børnetilskud.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også