USA udvider straftold på vindtårne til Europa

Manglende svar fra Vestas har fået USA's handelskommission til i en foreløbig afgørelse at fastsætte en straftold på spanske vindmølletårne. Det kommer til at koste de europæiske mølleproducenter, vurderer analysechef.
Europæsike mølleproducenter kan se frem til at blive pålagt straftold i USA. | Foto: Welcon
Europæsike mølleproducenter kan se frem til at blive pålagt straftold i USA. | Foto: Welcon

Det er ikke kun sydøstasiatiske lande, der anklages for at dumpe priser og pålægges straftold. Det samme står nu til at ramme mindst syv spanske producenter af vindmølletårne.

I en foreløbig afgørelse har USA's internationale handelskommission (USITC) fastsat en antidumping-margin på 73 pct. på import af tårne fra Spanien.

"Handelsministeriet bestemmer foreløbigt, at vindmølletårne i storskala fra Spanien bliver, eller sandsynligvis bliver, solgt i USA til mindre end en retvisende værdi," lyder det i afgørelsen, der pålægger de amerikanske toldmyndigheder at opkræve depositum svarende til den fastlagte toldsats, indtil den endelige afgørelse foreligger inden for de kommende 75 dage.

Producenter svarede ikke

Undersøgelsen blev sat i gang i november på foranledning af foreningen Wind Tower Trade Coalition, der består af to af de største amerikanske tårnproducenter, Broadwind og Arcosa. Det er også samme forening, der har estimeret størrelsen på den toldsats, der nu lægges op til.

Det skyldes imidlertid også, at USITC ikke undervejs modtog svar på sine henvendelser til de spanske tårnproducenter. I afgørelsen fremhæves det, at Vestas' spanske datterselskab, Vestas Eolica, ikke har besvaret omfang og pris (Q&V) på eksporten af tårne.

"Handelsministeriet afgør foreløbigt, at Vestas Eolica og de selskaber, der ikke leverede svar på Q&V-spørgeskemaerne ikke samarbejdede ved ikke at efter bedste individuelle evne at efterleve anmodningen om information," noteres det om de tavse producenter, der også inkluderer Acciona, Windar og Siemens Gamesa-selskabet Gamesa Energy Transmission.

Straftold på halv milliard

Den amerikanske straftold følger efter en lignende afgørelse sidste sommer. Her afgjorde USITC, at mølletårne fra Canada, Indonesien, Sydkorea og Vietnam blev dumpet på det amerikanske marked. Det resulterede i straftold på 5-9 pct. for de tre førstnævnte lande og hele 66 pct. for tårne fra den koreanske producent CS Wind.

En afgørelse, der kostede mølleproducenterne dyrt, siger analysechef i Woodmac, Shashi Barla.

"Omkostningerne for den told var på mellem 60-90 mio. dollar (375-560 mio. kr.) alene i 2020. En omkostning, som mølleproducenterne blev nødt til at æde, da en omdirigering af leverandørkæderne til andre lande ville tage tre-fire kvartaler og derfor ikke lå i kortene med tanke på, hvor mange møller, der skulle installeres i USA sidste år," fortæller han.

Rammer Siemens Gamesa

Da producenterne ikke har besvaret, hvor mange tårne der eksporteres, er den økonomiske konsekvens af den spanske straftold uvis, omend omfanget næppe er af samme størrelsesorden som ved importen fra de asiatiske lande, der står for en stor del af den globale tårnproduktion. Dog tilsiger USITC's forordninger, at importen skal være på mindst 3 pct. af den samlede importvolumen, for at antidumpingsager behandles.

Analysechefen er da heller ikke i tvivl om, at det kommer til at ramme mølleproducenterne på pengepungen - nogle mere end andre.

"Importen fra Spanien kommer til at ramme selskaber som Siemens Gamesa og muligvis også Vestas og GE. Sidstnævnte dog i mindre grad, da Vestas' tårnfabrik i Colorado med længder er den største, og GE også har leverandører fra andre asiatiske markeder end de berørte," siger Shashi Barla, der vurderer, at det primært er i år, det kommer til at få effekt.

"Faldet fra sidste års rekordstore udbygning i USA bliver mindre end oprindeligt antaget, så der skal installeres omkring 4.250 tårne i år. Den indenlandske produktionskapacitet er på 3.200-3.300 tårne, hvilket efterlader omkring 1.000 tårne, der skal importeres udefra. Om det så er fra Spanien eller andetsteds."

Næppe udvidelser i USA

Hvis den spanske straftold endeligt vedtages, bliver det ikke nødvendigvis den sidste af sin slags. Oprindeligt omfattede den seneste undersøgelse også eksport af tårne fra Indien og Malaysia, hvor behandlingen tidligere i år blot blev udskudt.

Det er dog langt fra ensbetydende med, at det amerikanske produktionsapparat bliver øget. Trods sidste års boom på markedet i USA annoncerede både GE, Siemens Gamesa og Vestas fyringer på deres amerikanske fabrikker. Herblandt på Vestas' tårnfabrik i Pueblo, Colorado.

For nok har Woodmac selv netop opjusteret sine forventninger til de kommende års udbygning i USA som følge af den nylige udvidelse af PTC-ordningen. Men selv om der nu ventes 35 GW føjet til i 2021-23, er det fortsat markant mindre end sidste års på omkring 14 GW. Så producenterne er i gang med at tilpasse produktionen i nedadgående retning.

"Allerede i 2022 bliver behovet for tårne halveret til omkring 2.000, så efter 2021 bør det ikke være et problem at imødekomme efterspørgslen fra amerikanske fabrikker," siger Woodmac-analysechefen.

"Jeg tror bestemt ikke, at der bliver investeret i udvidelser i USA på nuværende tidspunkt. Hverken af tårnfabrikker eller en hvilken som helst anden del af produktionsapparatet for landvind. Selv om der er en joker i form af Biden-regeringens klimaplaner, er trenden nedadgående i USA, så det er svært at se såvel mølleproducenter som leverandører etablere nyt fodaftryk i USA."

Vestas siger farvel til 300 medarbejdere i Colorado

Ny straftold kan koste vindindustrien dyrt

Vestas-tårnfabrik i USA har fulde ordrebøger til ind i 2021

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også