PolicyWatch

Vismænd støtter udfasning af hjælpepakker i takt med genåbningen

Et flertal i Folketinget ønsker at udfase hjælpepakkerne som mere af Danmark genåbner. Vismændene bakker op.

Carl-Johan Dalgaard. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

I takt med at landet genåbner, giver det god mening, at politikerne hurtigst muligt udfaser hjælpepakkerne.

Sådan lyder vurderingen fra De Økonomiske Råds formandskab - også kendt som vismændene - i en ny rapport, der er offentliggjort onsdag.

Vismændene er politisk uafhængige og kommer løbende med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af.

De betydelige hjælpepakker, såsom lønkompensation, der blev indført sidste forår, har bidraget til at hjælpe dansk økonomi gennem coronakrisen.

Men selv om hjælpepakkerne dæmper den umiddelbare krise, er der også bivirkninger ved dem, bemærker vismændene.

Årsagen er, at hjælpepakkerne støtter alle eksisterende virksomheder - og ikke blot de levedygtige. Det vil sige, at hjælpen også går til dem, der selv i fravær af coronakrisen naturligt ville lukke.

Dermed bidrager hjælpepakkerne til at begrænse den markedsdynamik, der består i, at ressourcerne bevæger sig fra virksomheder med lav produktivitet til virksomheder med højere produktivitet.

Af den årsag argumenterer vismændene for, at hjælpepakkerne bør udfases hurtigt muligt og i takt med, at nedlukningerne ophæves.

Markedsøkonomi i konstant forandring

"En markedsøkonomi er normalt i konstant forandring. Lavproduktive virksomheder lukker og erstattes af nye virksomheder med højere produktivitet. Det er i betydelig grad sådan, produktiviteten øges på samfundsniveau, som tiden går. Men den mekanisme har hjælpepakkerne dæmpet, og det produktivitetstab, der skabes, vil blive større, jo længere vi fastholder hjælpepakkerne, efter aktivitetsforbud er afviklet," siger overvismand Carl-Johan Dalgaard i en pressemeddelelse.

Alle Folketingets partier pånær Nye Borgerlige blev i forbindelse med den langsigtede plan for genåbningen enige om, at hjælpepakkerne skal udfases i takt med, at samfundet skal genåbnes. Foreløbig gælder hjælpepakkerne til og med 30. juni.

En ekspertgruppe er blevet bedt om at komme med anbefalinger til, hvordan sammensætningen og udfasningen af hjælpepakkerne skal se ud fra 1. juli og frem.

Lønkompensationen forlænges men kan forsvinde i juli 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier