Mineselskab vil i dialog med grønlandsk regering om Kvanefjeld

Greenland Minerals skriver i meddelelse, at udvinding af uran kun udgør lille del af mineprojektet Kvanefjeld.
Foto: Greenland Minerals Ltd/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Greenland Minerals Ltd/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau

Mineselskabet Greenland Minerals vil i dialog med den kommende regering i Grønland om mineprojekt Kvanefjeld, som risikerer at blive skrottet. Det oplyser mineselskabet i en fondsbørsmeddelelse.

"Greenland Minerals har drevet Kvanefjeld-projekt om sjældne jordarter effektivt under alle tidligere regeringer siden etableringen i 2007. Virksomheden ser frem til at arbejde med den nye regering, når den er etableret," skriver selskabet i meddelelsen.

Aktien i mineselskabet er faldet omkring 40 procent siden valget i onsdags og er samlet dykket 60 procent i 2021.

Mineprojektet risikerer at blive droppet, fordi vinderen af valget - Inuit Ataqatigiit (IA) - er modstander af projektet, eftesom der udvindes uran.

Greenland Minerals gør også sine investorer opmærksom på det faktum, herunder at IA har gentaget sin holdning efter valget.

Det er først og fremmest sjældne jordarter, der bruges i elektronik, som er målet med projektet. Uran, zink og fluorit er biprodukter.

Ifølge Greenland Minerals er biprodukterne ikke afgørende for økonomien i projektet, men selskabet skriver, at indtægterne derfra sammenlagt vil være med til at kunne skære i omkostningerne til at udvinde de sjældne jordarter.

Projektet har været et af hovedtemaerne i forbindelse med valget. I Grønland har der været bekymring for, at det vil gå ud over natur og miljø, hvis man gennemfører projektet.

Fortalere for mineprojektet mener, at det vil give Grønlands økonomi et stort rygstød. Ifølge mineselskabet ventes projektet at kunne skabe godt 300 lokale arbejdspladser.

Det står endnu ikke klart, hvem IA vil søge at danne regering med. IA har mulighed for at få flertal sammen med partiet Naleraq, der også er imod projektet.

Grønlandsk valg giver minemodstandere flertal i parlamentet

IA-formand spår grønlandsk regeringsaftale efter 15. april 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også