USA vil sætte Johnson & Johnson-vaccine på pause

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, bekræfter, at man anbefaler at suspendere brug af Johnson and Johnson-vaccinen. Det er den vaccine, Danmark har bestilt flest af.
Vaccinen fra Johnson & Johnson bliver sat på pause i USA. | Foto: SHANNON STAPLETON/Reuters / X90052
Vaccinen fra Johnson & Johnson bliver sat på pause i USA. | Foto: SHANNON STAPLETON/Reuters / X90052
af ritzau

USA vil sætte brug af Johnson & Johnsons coronavaccine på pause efter tilfælde af sjældne blodpropper hos seks vaccinerede.

Det oplyser unavngivne embedsmænd med kendskab til beslutningen ifølge den amerikanske avis The New York Times.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, bekræfter i et tweet, at man anbefaler at sætte brugen af vaccinen på pause.

Det er seks kvinder i alderen fra 18 år til 48 år, der alle er blevet ramt af den sjældne type blodprop inden for godt to uger efter vaccination. Ingen af personerne i studiet, som trods vaccinen blev syge, endte på hospitalet eller afgik ved døden.

En sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanlige sygdomsforløb er ikke bekræftet. Det er dog samme mulige sammenhæng, der har fået flere lande til at ændre brugen eller helt suspendere brugen af AstraZeneca-vaccinen.

Johnson & Johnson-vaccinen er den vaccine, som Danmark har bestilt flest doser af. Danmark har via EU lagt billet ind på at kunne købe vacciner til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. Vaccinen udgør dermed omkring en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestilling. Den første sending ankommer efter planen til Danmark onsdag.

I USA har størstedelen af landets cirka 120 millioner vaccinerede personer fået vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Knap syv millioner personer har fået Johnson & Johnson-vaccinen i USA. Vaccinen kræver i modsætning til de to ovenstående kun ét stik.

I USA rammes mellem 300.000 og 600.000 årligt af blodpropper, viser tal fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC). Det usædvanlige sygdomsbillede med blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader er dog yderst sjældent.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) undersøger i øjeblikket sagen om blodpropper - herunder om det skal have betydning for udrulningen i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også