EU venter med yderligere sanktioner mod Rusland

Der er ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod sket en stor intensivering af krigshandlingerne i Ukraine. Alligevel vil EU-landene vente med at indføre yderligere sanktioner mod Rusland.
Udenrigsminister Jeppe Kofoed håber på, at det lykkes at deeskalere konflikten med Rusland. | Foto: Peter Hove Olesen
Udenrigsminister Jeppe Kofoed håber på, at det lykkes at deeskalere konflikten med Rusland. | Foto: Peter Hove Olesen
af ritzau

Situationen ved den russiske grænse til Ukraine bekymrer EU-landene. Men de vil ikke forberede yderligere sanktioner mod Rusland - endnu.

Det er konklusionen på et møde mellem landenes udenrigsministre mandag.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, oplyste efter mødet, at russerne nu har sendt omkring 150.000 soldater til grænsen og Krim.EU har i en meddelelse mandag aften korrigeret tallet til "over 100.000" uden at komme med yderligere forklaring. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Danmark vil være parat til flere EU-sanktioner, hvis Ruslands "provokationer" ved den ukrainske grænse fortsætter. Men indtil videre vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afvente, om russerne reagerer.

"Nu handler det om deeskalering, da der står over 100.000 russiske tropper linet op ved grænsen. Men det er klart, at hvis Rusland fortsætter disse provokationer, så er jeg bestemt meget åben over for yderligere sanktioner," siger Kofod (S) efter EU-mødet på video mandag.

EU har i forvejen flere sanktioner rettet mod Rusland. De er blandt andet forbundet med konflikten i Ukraine, Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim og manglende implementering af Minsk-aftalen om fred.

Konflikten har stået på siden 2014. Den er eskaleret de seneste måneder efter et mere rolig halvår i 2020. I årets første måneder blev 29 ukrainske soldater ifølge Kofod dræbt. Antallet i anden halvdel af 2020 var fire.

Det talte EU's udenrigsministre mandag med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, om.

"Det er en voldsom stigning som følge af blandt andet russiske snigskytter. Det var et meget vigtigt budskab i vores samtaler med Kuleba, at vi viser fuld solidaritet med Ukraine og landets territoriale integritet og suverænitet," siger Kofod.

Oligarker med til at forsinke demokratisering i Ukraine

I begyndelsen af 2014 flygtede Ukraines daværende præsident, Viktor Janukovitj, til Rusland, og den tidligere sovjetrepublik fik en proeuropæisk regering.

Et pres for reformer i Ukraine går dog stadig trægt.

"Et velfungerende og demokratisk Ukraine vil være det bedste bolværk også mod Ruslands provokationer og aggressioner. Der er det rigtigt, at reformer er helt afgørende, og det er noget, som Danmark har fokus på," siger Kofod.

EU-landene og danske udenrigsministre har nævnt nødvendigheden af reformer mange gange i samtaler med Ukraine siden 2014. De magtfulde oligarker i landet har været en af flere hindringer for en demokratisering i Ukraine.

Kofod siger, at han talte med sin kollega om det igen forleden.

"Det er klart, at jeg ville ønske, at reformerne gik hurtigere. Men vi presser på. Jeg kan ikke se noget alternativ til reformerede og demokratiske institutioner i Ukraine med stærke retsstatsinstitutioner og et stærkt civilsamfund," siger ministeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også