SSI: Smitterisiko stiger hvis krav om bordbestilling droppes

Selv om man lukker færre gæster ind, vil fjernelse af krav om bordbestilling føre til flere smittede, vurderer Statens Serum Institut. (opdateret)
Flere vil blive smittet, hvis reglen om bordbestilling på restauranter og barer droppes, vurderer Statens Serum Institut. | Foto: Finn Frandsen
Flere vil blive smittet, hvis reglen om bordbestilling på restauranter og barer droppes, vurderer Statens Serum Institut. | Foto: Finn Frandsen
af ritzau

Det øger smitterisikoen, hvis man afskaffer kravet om bordbestilling på restauranter og barer, selv om man samtidig begrænser antallet af gæster med 10 til 15 procent. Det vurderer Statens Serum Institut (SSI) ifølge DR.

SSI har regnet på en ny model, som restaurations- og barbranchen selv har foreslået.

Branchens forslag er, at barer og restauranter får lov til at droppe kravet om bordbestilling, mod at de til gengæld lukkede 10-15 procent færre gæster ind. Men ifølge SSI vil det føre til flere smittede.

"Det vurderes, at et skærpet arealkrav ikke i samme omfang som tidsbestilling vil medvirke til at begrænse antallet af impulsive gæster - især for barer og værtshuse," skriver SSI i et notat ifølge DR.

"Begrænsninger i antallet af gæster ved et arealkrav på 10 procent henholdsvis 15 procent vurderes at være så begrænset, at risikovurdering for smitte for serveringssteder øges til middelhøj," lyder det fra SSI.

Det er et forslag, som restaurationsbranchen selv er kommet med, som SSI har regnet på.

Kravet om at bestille bord 30 minutter før ankomst blev indført i forbindelse med, at Folketinget valgte at fremrykke genåbningen af restauranter og barer med to uger, så de fik lov at åbne 21. april.

Selv om SSI vurderer, at der vil være øget smitterisiko ved at følge restaurationsbranchens forslag, er erhvervsminister Simon Kollerup (S) åben for at diskutere reglen med de øvrige partier. Det skriver han i en mail til Folketingets erhvervsordfører, skriver TV2.

Tiden begynder dog at løbe, da kravet om bordbestilling kun gælder frem til 6. maj.

Organisationer uforstående

Hos erhvervsorganisationen Horesta, der repræsenterer restauranter og hoteller, er politisk chef Kirsten Munch ærgerlig over, at det har taget så lang tid at vurdere den nye model.

"Branchen kom på et døgn med et forslag, og den har man nu brugt over en uge på at vurdere, og derfor kan vi ikke nå at komme med forslag til ændringer, inden kravet alligevel bortfalder 6. maj. Der er ingen tvivl om, at vi har mistet gæster. Vi er en branche, hvor mange lever af de spontane kunder, som kommer ind fra gaden, og dem har der været klart færre af med det her krav, som jo kommer oveni kravet om coronapas," siger Kirsten Munch.

Hos erhvervsorganisationen SMVDanmark, der har omkring 300 restauranter, caféer og barer som medlemmer, stiller man sig kritisk til vurderingen fra SSI, der tidligere har ramt skævt i sin vurdering af smitten i forbindelse med genåbningen.

"Smitten ligger på et stabilt lavt niveau, og langt de fleste sårbare og udsatte grupper er færdigvaccinerede. Så det er helt ude af proportioner, at vi bliver ved med at forhindre de hårdt ramte restauranter, caféer og barer i at få fuld omsætning. Den omsætning er livsnødvendig for dem efter den lange nedlukning," siger politisk chef Mia Holstein.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også