Debat: Kommunernes samarbejde med private halter – og det kræver politisk handling

Kommunernes nyligt offentliggjorte regnskabstal viser en nedgang på samarbejdet med private virksomheder på 0,2 procentpoint. Det synes måske ikke af meget, men det svarer til en opgavenedgang hos private virksomheder på 700 mio. kr. fra 2019 til 2020. Endnu mere bekymrende er det, at tallene for tredje år i træk viser en nedgang i samarbejdet. En sådan udvikling kræver politisk handling på såvel kommunalt som nationalt niveau.
I forbindelse med coronakrisen udviklede der sig hurtigt et samarbejde mellem offentlige og private, f.eks. i forhold til produktion af værnemidler. | Foto: Valdemar Ren
I forbindelse med coronakrisen udviklede der sig hurtigt et samarbejde mellem offentlige og private, f.eks. i forhold til produktion af værnemidler. | Foto: Valdemar Ren
af Jakob Scharff, branchedirektør i DI

Det var så langt fra positiv læsning, hvis man som privat virksomhed med kommunerne som kunde satte sig og læste regnskabstallene fra Danmarks Statistik. Tendensen fortsætter. Samarbejdet mellem private virksomheder og kommunerne falder.

Det er brandærgerligt. Særligt fordi kommunerne har en gylden mulighed for at bruge danske virksomheders innovative løsninger og samtidig understøtte eksporten – særligt i en tid med massive udfordringer for mange danske virksomheder. Hvor vi for et par år siden var positivt på vej – så ser udviklingen ud til at gå i den modsatte retning.

Med tanke på hvordan vi som samfund har oplevet massive omvæltninger, men også hvordan det danske samfund har øget sammenhængskraften på tværs af den offentlige sektor og private virksomheder, er udviklingen særlig problematisk.

Sjældent har vi som samfund haft en bedre mulighed for at styrke samarbejdet – tænk blot på produktionen af værnemidler. Her så vi et samarbejde, der muliggjorde en tilstrækkelig hurtig produktion og distribution af nødvendige værnemidler til de offentligt ansatte, der udfører en fundamental arbejdsopgave i denne tid. Det var en villighed og en omstillingsparathed i de private virksomheder, og det var et frugtbart samarbejde mellem det offentlige og private, som jeg sjældent har set.

Vi har med al sandsynlighed behov for politisk handling, hvis vi skal komme den negative udvikling til livs. Og et øget samarbejde behøver ikke at involvere massive omvæltninger i de kommunale kerneopgaver. Forskningen har vist, at der generelt er 10-15 procents økonomisk gevinst ved at samarbejde med private virksomheder inden for de tekniske opgaver. Det er eksempelvis vej- og park-opgaver.

På trods af, at de færreste nok mener, at sådanne opgaver må og skal løses af kommunen, er der alligevel massive forskelle kommunerne imellem.

Innovative samarbejder mellem den offentlige sektor og private har også været med til at udvikle nye teknologier, løsninger og indfriet store potentialer til gavn for både virksomhederne, kommunerne og i sidste ende de borgere, som modtager ydelser fra kommunerne i den ene eller anden form. Sådanne former for samarbejde skal vi tilbage til, ellers får vi som samfund svært ved at komme styrket ud på den anden side.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også