PolicyWatch

Lektor: For tidligt at se seneste genåbnings smitteeffekt - kontakttal stiger

Det er endnu ikke muligt at se effekten af den seneste genåbning fra 21. april, mener lektor og medlem af Statens Serum Instituts ekspertudvalg for modellering af covid-19 på dag, hvor kontakttallet stiger. 

Kontakttallet er igen over 1, hvilket betyder, at epidemien i Danmark er let stigende. | Foto: Marius Renner

Politikerne blev natten til tirsdag enige om næste fase af genåbningen, der finder sted torsdag. Det er dog endnu for tidligt at vurdere effekten af den seneste genåbning, der ligger cirka to uger tilbage.

Det vurderer Troels Petersen, der er lektor i eksperimentel partikelfysik på Niels Bohr Instituttet. Han er også medlem af Statens Serum Instituts ekspertudvalg for modellering af covid-19.

"Der skal gå yderligere 1-2 uger, inden vi for alvor kan se den fulde effekt," mener Troels Petersen.

Næste genåbningsfase træder i kraft torsdag 6. maj, mens seneste store genåbning var 21. april.

1. maj kom Statens Serum Institut (SSI) også med en vurdering af udfasningen af restriktionerne i forbindelse med den forestående genåbning.

For tidligt at vurdere

I dagene op til vurderingen var der set en stigning i antal påviste tilfælde og en stigning i kontakttallet. På den baggrund vurderede SSI, at det var for tidligt at sige, hvorvidt det var et resultat af den seneste genåbning.

Troels Petersen forholder sig ikke til vurderingen fra SSI. Han mener også, at det er for tidligt at vurdere smitteeffekten fra den forrige fase. Alligevel mener han dog, at det er forsvarligt med den kommende genåbningsfase blot 15 dage senere.

"Vi er ved at have vaccineret alle dem, der er i størst risiko. Det er jo noget, som indgår i regeringens overvejelser, når de udlægger de forskellige genåbningsfaser," siger han.

Han understreger desuden, at antallet af døde set i forhold til antallet af smittede er faldet markant over de seneste måneder. Det tillader altså at åbne for mere over en kortere tidsperiode, mener han.

I den kommende fase er det folkeskoleeleverne, fitnesscentrene og i det hele taget den indendørs idræt, der atter kan genoptage deres normale fysiske aktiviteter.

21. maj er det alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser, som får muligheden for at møde op med 100 procent fuldt fremmøde, mens eleverne på videregående uddannelser kan komme tilbage på halvt tid.

Kontakttallet stiger

Tirsdag blev det officielle kontakttal opdateret, og det lyder nu på 1,1. Det vil sige, at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre og at Coronaepidemien er let stigende i Danmark.

"(Det, red.) tyder på en let stigende epidemi i Danmark, men det er forventeligt, i takt med at samfundet genåbner. På torsdag åbner endnu mere, så lad os huske på de gode råd om afstand, hygiejne og test, så genåbningen sker forsvarligt," skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier