PolicyWatch

EU-Kommissionen vil mindske afhængighed af Kina med plan

Analyse i EU-Kommissionen viser, at Europa er afhængig af Kina i forhold til kritisk vigtige produkter.

Margrethe Vestager, Valdis Dombrovskis og Thierry Breton præsenterede onsdag EU-Kommissionens udspil til EU's industripolitik. | Foto: Yves Herman/AFP/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen har onsdag præsenteret en opdateret industristrategi. Den lægger op til at mindske afhængigheden af Kina og flere andre tredjelande.

EU skal i mindre grad være afhængig på seks strategiske områder. Det er gælder blandt andet medicin og råstoffer i "økosystemer", som er kritiske for Europa.

Kommissionen har analyseret over 5000 importerede produkter. Heraf er EU ifølge EU-kommissær Valdis Dombrovskis "meget afhængig" af 137 produkter fra hovedsageligt Kina, Vietnam og Brasilien.

Analysen har også vist, at ved at sætte fokus på batterier, som er et vigtigt produkt for EU's grønne omstilling, har man haft succes med at mindske afhængigheden.

Strategien skal sikre, at virksomheder i EU er klædt på til den digitale og grønne omstilling, siger Margrethe Vestager, som er ledende næstformand i EU-Kommissionen.

"Pointen er at finde vejen og have ambitionen om, at virksomheder i EU skal føre an i den grønne og digital omstilling. Der er det indre marked afgørende," siger Vestager.

Coronavirus har i det seneste år vist, hvordan EU med en pandemi pludselig kan få problemer med at skaffe vigtige varer.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier