Ikke længere behov for statsligt sikkerhedsnet under kreditforsikringer

En statslig garantiramme på 30 mia. kr. til kreditforsikringsselskaberne bliver ikke forlænget efter 30. juni. Markedet har det igen så godt, at det ikke længere er nødvendigt, lyder vurderingen.
Erhvervsminister Simon Kollerup er glad for, at garantirammen til kreditforsikringsselskaberne har virket efter hensigten. | Foto: LISELOTTE SABROE
Erhvervsminister Simon Kollerup er glad for, at garantirammen til kreditforsikringsselskaberne har virket efter hensigten. | Foto: LISELOTTE SABROE

De private kreditforsikringsselskaber, der forsikrer virksomheder mod tab, hvis den, man handler med, ikke kan betale, er nu igen i stand til at løse deres opgaver uden at have et statsligt sikkerhedsnet spændt ud under sig, lyder vurderingen. Derfor vil den garantiramme på 30 mia. kroner, som blev vedtaget i foråret 2020 på grund af coronapandemien og administreret af EKF ikke blive forlænget, når den udløber 30. juni i år. Det skriver EKF på sin hjemmeside.

Formålet med den statslige garantiramme var at sikre, at danske virksomheder stadig kunne få forsikret deres indenlandske og udenlandske samhandel med andre virksomheder, og omfattede også kunder som midlertidigt mistede kreditværdighed på grund af coronapandemien. Men når ordningen udløber til sommer, vurderes markedet at være så normaliseret, at kreditforsikringsselskaberne igen kan klare opgaven på markedsvilkår.

Hos EKF’s ejer, Erhvervsministeriet, er erhvervsminister Simon Kollerup (S) glad for, at markedet nu ser ud til at normalisere sig.

”Det har under hele coronakrisen været en høj prioritet for regeringen, at danske virksomheder fortsat skulle kunne sælge deres varer på trods af den uro, som hele verden blev grebet af i coronakrisens første måneder. Garantirammen har medvirket til, at kreditforsikringsselskaberne har kunnet dække flere købere, som de ellers ville have været nødsaget til at afvise som følge af den økonomiske usikkerhed. Ordningen har været med til at holde hånden under samhandel mellem virksomheder for mere end 450 mia. kr., og det viser for mig, at regeringens økonomiske politik har haft afgørende betydning for danske virksomheder. Samtidig er jeg selvfølgelig også glad for, at man nu vurderer, at markedet er tilbage i god gænge,” siger Simon Kollerup til EKFs hjemmeside.

Står ikke længere i ekstrem situation

De private kreditforsikringsselskaber, der har kunnet benytte sig af garantirammen, er Atradius, Coface, Euler Hermes og Tryg Garanti. De fik forhandlet aftalen på plads med Erhvervsministeriet og EKF, da pandemien begyndte at rase, men parterne er nu enige om, at der ikke længere er behov for den.

”Vi står ikke længere i den ekstreme situation, som vi gjorde for godt et år siden. Derfor mener vi heller ikke, at det er relevant at forlænge ordningen. Selvom corona stadig raser og særligt sætter lande som Brasilien og Indien under hårdt pres, går vi generelt set mod lysere tider med stigende vækst i økonomien de kommende år – også internationalt. Vi er derfor stærkt på vej til en mere normal markedssituation for de danske virksomheder, og det er min vurdering, at vi fremover vil være i stand til på kommercielt grundlag at opretholde den nødvendige kreditkapacitet uden den statslige garantiramme,” siger adm. direktør i Atradius Erik Skovgaard Nielsen.

Parterne vil dog fortsat være i tæt kontakt og hurtigt kunne reagere, hvis det skulle blive nødvendigt.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også