Umiddelbar tilfredshed med uddannelsesudspil blandt de øvrige partier

Regeringen vil ifølge medier oprette 25 eller flere nye uddannelsessteder uden for de fire største byer. Venstre og DF er positive over for forslaget. Også støttepartierne Radikale og SF vender tommelen opad. Men nyt uddannelsesloft generer De Radikale.
Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, der også har en fortid som minister på området, er tilfreds med forslaget om at flytte uddannelser ud i landet. | Foto: Jens Dresling
Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, der også har en fortid som minister på området, er tilfreds med forslaget om at flytte uddannelser ud i landet. | Foto: Jens Dresling
af Ritzau og Susanne Horsdal

Venstre kalder regeringens uddannelsesudspil "rigtig spændende". Det siger partiets uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, der også har en fortid som minister på området.

"Det lyder som sød musik i mine ører, da det er en dagsorden, vi har presset på for i længere tid," siger hun.

Tørnæs henviser til et Venstre-oplæg fra februar med en målsætning om, at 7000 flere unge skal tage deres videregående uddannelse uden for de store byer.

Regeringen vil ifølge flere medier fra 2025 oprette 25 eller flere nye uddannelsessteder uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg.

"Jeg har selvfølgelig ikke set forslaget endnu. Der er i medier meget fokus på velfærdsuddannelserne. Altså uddannelser til den offentlige sektor. Det er bestemt vigtigt. Men når vi taler om et Danmark i bedre uddannelsesbalance, så handler det om mere end at uddanne til den offentlige sektor. Det handler selvfølgelig også om den private sektor. Altså ingeniører og it-kompetencer, som store dele af erhvervslivet uden for de store byer råber og skriger efter," siger Tørnæs.

I alt 1300 uddannelsespladser skal udflyttes ifølge TV2. Og 1000 nye pladser skal oprettes. I alt vil regeringen flytte 60 procent af alle velfærdsuddannelser. De tæller eksempelvis pædagog, folkeskolelærer, sygeplejerske og socialrådgiver. derudover skal der skæres ti procent af studiepladserne på universiteter i de største byer.

Minder om udflytning af arbejdspladser

Regeringens målsætning leder tankerne tilbage til den tidligere borgerlige regerings udflytning af statslige arbejdspladser. Den manøvre skabte stor debat i sin tid.

"Vi tog nogle vigtige skridt med udflytningen af statslige arbejdspladser, og dette (flytning af uddannelser, red.) er en naturlig følge af den omfattende udflytning af statslige arbejdspladser, som vi gennemførte. Nu skal vi også sikre os, at der er mulighed for, at der er de kompetencer til stede, der hvor vi har flyttet arbejdspladserne ud," siger Tørnæs.

Hos Dansk Folkeparti er uddannelsesordfører Henrik Thulesen Dahl glad for tankegangen med at flytte uddannelsespladser fra de store byer ud til provinsen.

"Vi glæder os til at forhandle om det. Så handler det om, hvor uddannelsespladserne skal placeres," siger Henrik Thulesen Dahl.

Han kalder det eksempelvis oplagt, at Foulum ved Viborg får en dyrlægeuddannelse, hvilket flere medier erfarer.

Ikke brug for nyt uddannelsesloft

Mens udflytningen bliver vel modtaget af de to borgerlige partier, er støttepartiet De Radikale absolut ikke med på ideen om at begrænse studieoptaget.

"Jeg synes, det er dybt bekymrende, at vi lige har revet uddannelsesloftet ned med regeringen, og nu ser det ud til, at regeringen er ved at sætte et nyt loft op over unges uddannelsesmuligheder," siger uddannelsesordfører Katrine Robsøe.

Hun har ikke selv set regeringens udspil og udtaler sig derfor på baggrund af de oplysninger, der er bragt i medierne onsdag aften.

Uddannelsesloftet, der blev fjernet fra sommeren 2020, betød, at man først seks år efter at have afsluttet en uddannelse kunne søge ind på en anden uddannelse på samme niveau eller lavere. Man kunne stadig søge optagelse på en uddannelse på et højere niveau.

Udspillet fra regeringen lægger ikke op til at genindføre noget lignende, men det vil ifølge Katrine Robsøe fratage unge nogle muligheder.

"At gå ind og skære på uddannelsespladserne på universiteterne i de fire største byer vil fratage en masse unge muligheden for at læse det, de drømmer om, der, hvor de drømmer om det. Det synes jeg, er den helt forkerte vej at gå," siger uddannelsesordføreren.

Væk fra mastodontuddannelser

Til gengæld støtter De Radikale det, som handler om at oprette 25 nye uddannelsessteder i provinsbyer.

"Vi vil rigtig gerne se på at oprette stærke uddannelsesudbud flere steder i landet, fordi vi ved, at vi mangler en masse dygtige mennesker, særligt på vores velfærdsuddannelser," siger Katrine Robsøe.

Er det ikke urealistisk at kunne oprette mange nye uddannelser flere steder i landet, hvis man bevarer optaget i de store byer?

"Ikke hvis du spørger mig. Jeg ser det som en enorm mulighed for at sige, at vi prøver at få flere uddannelsespladser ud, så vi får flere muligheder til mennesker, der har forskellige ønsker. Det er det, vi gerne vil," siger Katrine Robsøe.

Også SF, der er regeringens andet støtteparti, er begejstret for udsigten til flere uddannelser i Danmark. Uddannelsesordfører Astrid Carøe havde dog helst set, at regeringen var gået endnu længere, når det handler om at oprette særligt flere velfærdsuddannelser.

"Vi skal væk fra mastodontuddannelserne i de store byer og tilbage til de nære pædagogiske miljøer, og de skal ligge rundt om i landet, så man ikke er tvunget til at flytte til København eller Aarhus for at læse til pædagog eller sygeplejerske," siger hun i et skriftligt svar.

Der er alene tale om et udspil fra regeringen, og det fremlægges efter planen i sin helhed torsdag klokken 13. Det ventes forhandlet med partier på Christiansborg til efteråret.

Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder i provinsen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også