Kollerup om årsagen til historisk boliglån: »Jeg vil gerne vise, at politik kan gøre en forskel«

Erhvervsminister Simon Kollerup vil med et opsigtsvækkende forslag om statsgaranterede realkreditlån gøre op med »belærende meldinger« og komme yderområderne til hjælp.
Landets yderområder har ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) betalt en stor del af regningen for finanskrisen. Derfor har de brug for en håndsrækning til at skabe ny vækst. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Landets yderområder har ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) betalt en stor del af regningen for finanskrisen. Derfor har de brug for en håndsrækning til at skabe ny vækst. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
af michael stenvei

Erhvervsminister Simon Kollerups plan om statsgaranterede realkreditlån i visse dele af landet har vakt opsigt i finanskredse.

Men siden lanceringen af det historiske tiltag 2. pinsedag har ministeren været tavs om udspillet.

I en snak med Finans om syv regionale vækstteams og regeringens ønske om lokal vækst kommer Simon Kollerup imidlertid ind på baggrunden for det opsigtsvækkende forslag.

Ministeren forklarer, at han de seneste 10 år igen og igen er blevet præsenteret for »belærende meldinger om«, at det er umuligt at gøre noget ved, at danskerne i stigende grad rykker fra land til by.

»Belæringen har været, at ingen politikere kan gøre noget ved urbaniseringen, hvor folk rykker fra land til by, og det derfor er svært at sælge husene og tiltrække folk og virksomheder til yderområderne. Meldingen har været, at det er udtryk for en megatrend, som man bare må lære at leve med,« fortæller Simon Kollerup.

Men den køber ministeren ikke.

Decentralt politisk fokus

Han peger på, at netop yderområderne har betalt dyrt for finanskrisen, idet en stor del af regningen for den finansielle nedsmeltning i 2008 og 2009 endte netop der. Derfor er der brug for at komme lokalområderne til hjælp, lyder det.

»Jeg vil gerne vise, at politik kan gøre en forskel. Derfor har vi et stærkt decentralt fokus på væksten, og at gode lånemuligheder skal komme hele Danmark til gavn. Vi vil skabe vækst i hele landet,« siger Simon Kollerup.

Han understreger flere gange budskabet om, at det er vigtigt at vise, at politik kan gøre en forskel.

Og på den måde hænger de regionale vækstteams sammen med udspillet om statsgaranterede realkreditlån, lyder det.

»Det er to vidt forskellige ting, der handler om det samme. Nemlig at jeg, som den politiker jeg er, og vi som regering i det hele taget ønsker at gøre op med den centralisering, der på mange stræk har drænet vores yderområder for folk og som dermed også hæmmer væksten,« siger Simon Kollerup.

Målet med de syv vækstteams er at veksle lokale, jobskabende ideer til vækst takket være en statslig støtteordning på 500 mio. kr. krydret med privat medfinansiering.

Mens fordelingen af de 500 mio. kr. til ideerne fra de regionale vækstteams skal afgøres af ministeren i samråd med bl.a. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, vil Kollerup drøfte initiativet om en statsgaranti på den yderste realkreditbelåning, herunder prissætningen, med den finansielle sektor.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også