PolicyWatch

Mundbind skal fortsat bruges i venteværelset og ved coronatest

Der skal stadig bruges mundbind, når der er øget risiko for smitte - f.eks. i venteværelset og ved coronatest. Sådan lyder det i nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Der er stadig få tilfælde, hvor man skal benytte mundbind - f.eks. hvis man har symptomer på corona eller ved ophold i venteværelser. | Foto: Emil Agerskov

Borgere skal fra i dag som udgangspunkt ikke længere bruge mundbind overalt i sundhedsvæsenet. Kun når der er øget risiko for smitte, skal man iføre sig værnemidlet, lyder det i nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Det gælder eksempelvis, hvis man har symptomer på coronavirus og bryder sin selvisolation for at komme til læge eller på sygehus. Det gælder også ved ophold i venteværelser, for eksempel ved en akutmodtagelse, hos den praktiserende læge eller vagtlægen.

"Langt størstedelen af personer i øget risiko er blevet færdigvaccineret, og det gælder også en stor del af den øvrige befolkning og de ansatte i sundhedsvæsenet. Samtidig har vi god epidemikontrol. Derfor har vi vurderet, at der ikke længere er grund til, at alle bærer mundbind overalt i sundhedsvæsenet, men at man kun gør det i situationer, hvor der er en særlig risiko," siger vicedirektør Helene Probst, Sundhedsstyrelsen, i en skriftlig kommentar.

Anbefalingen om brug af mundbind gælder fortsat også borgere, der opsøger et teststed for at blive podet i halsen eller næsen for coronavirus.

Siden foråret 2020 har Sundhedsstyrelsen anbefalet at bruge mundbind i sundhedsvæsenet som en ekstra beskyttelse i situationer, hvor det ikke har været muligt at holde afstand.

I december 2020 gjorde regeringen det til et krav, at både personale og borgere i sundhedsvæsenet og på ældreområdet skulle bære mundbind på offentligt tilgængelige steder.

Men i sidste uge blev et politisk flertal enige om gradvist at udfase brugen af mundbind. Fra i dag behøver man således ikke længere bruge værnemidlet, når man skal købe ind eller til frisøren.

I den offentlige transport er mundbind kun nødvendigt, når man rejser i myldretiden og er nødsaget til at stå op. Når man skal ud at flyve, skal man fortsat også bruge mundbind. Det skyldes fælles europæiske retningslinjer om at anvende mundbind i både indenrigs- og udenrigsfly og i alle lufthavne.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier