EU-agentur vil fremrykke andet stik for at tæmme variant

Fremover bør der gå maksimalt tre uger mellem første og andet stik med en coronavaccine, anbefaler EU-agentur. Danmark kommer næppe til at ændre strategi, mener ekspert.
Der skal være kortere tid mellem det første og andet vaccinestik, lyder anbefalingen fra EU-agentur. | Foto: Finn Frandsen
Der skal være kortere tid mellem det første og andet vaccinestik, lyder anbefalingen fra EU-agentur. | Foto: Finn Frandsen
af ritzau

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) anbefaler, at alle europæiske lande fremover lader der gå tre uger mellem første og andet stik med en coronavaccine. I Danmark går der op til seks uger mellem de to stik.

Anbefalingen kommer i lyset af, at den smitsomme Delta-variant spreder sig rundt i verden. Det er den, som først blev opdaget i Indien.

"Lad os ikke glemme, at lige nu har vi en europæisk befolkning, hvor mere end 40 procent af de, der er over 60 år, endnu ikke er fuldt vaccineret," siger Bruno Ciancio, der er chef for overvågningssektionen hos ECDC, til TV 2.

ECDC vurderer, at Delta-varianten er 40 til 60 procent mere smitsom end Alpha-varianten, som først blev opdaget i Storbritannien. Samtidig forudser agenturet, at varianten i løbet af de kommende måneder vil udgøre op mod 90 procent af nye coronatilfælde i EU.

Danmark har dog godt gang i vaccinationen og vil derfor næppe ændre vaccinestrategi. Det siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

"Fordi Delta-varianten tilsyneladende er så meget mere smitsom og kan smitte igennem vaccineredes første stik, så vil man nu have fremskyndet andet stik. Det kommer ikke til at få den store betydning herhjemme, fordi vi jo i forvejen maksimalt har seks uger mellem stikkene og ofte kortere tid," siger han.

I Danmark har Statens Serum Institut tidligere fremhævet, at det tyder på, at man har lidt lavere beskyttelse mod Delta -varianten, hvis man kun har fået ét vaccinestik. Har man fået to stik, er man derimod godt beskyttet.

Det er også på den baggrund, at ECDC nu kommer med sin anbefaling.

93,1 procent af den danske befolkning over 50 år og i sårbare grupper har påbegyndt vaccination. De har således fået et stik med en coronavaccine, mens 64,6 procent er færdigvaccineret med andet stik.

Kigger man specifikt på de 50-59-årige, har 87,1 procent påbegyndt vaccination, mens blot 6 procent er færdigvaccinerede.

Bruno Ciancio siger til TV 2, at der med Delta-varianten er tale om en "ny trussel i horisonten". Derfor opfordrer ECDC landene til at vaccinere alle over 50 år og i sårbare grupper hurtigst muligt.

Kirsten Normann Andersen, der er SF's sundhedsordfører, mener, at Danmark bør følge ECDC's anbefaling om at fremrykke andet vaccinestik.

"Jeg synes, man skal tage det meget alvorligt, når ECDC kommer med den slags anbefalinger. Det tror jeg, de gør ud fra deres vurdering af, hvor alvorlig situationen er lige nu rundt i Europa. Selv om vi er godt kørende i Danmark lige nu og har fået vaccineret rigtig mange af de ældste borgere, synes jeg, det er en anbefaling, som Danmark skal tage til sig," siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også