FN’s verdensmål kommer til at fylde mere for virksomhederne i fremtiden

6 ud af 10 ledere forventer, at deres virksomhed vil have øget fokus på verdensmål og bæredygtighed om tre år, viser analyse fra organisationen Lederne.
Danske virksomhedsledere forventer, at FNs verdensmål om blandt andte at sikre klimaet vil fylde mere i virksomheden i de kommende år. | Foto: John Mcconnico/AP/Ritzau Scanpix
Danske virksomhedsledere forventer, at FNs verdensmål om blandt andte at sikre klimaet vil fylde mere i virksomheden i de kommende år. | Foto: John Mcconnico/AP/Ritzau Scanpix

Afskaffelse af fattigdom og sult og indførelse af blandt andet kvalitetsuddannelse, ligestilling mellem kønnene, anstændige job, klimaindsats og fred, retfærdighed og stærke institutioner ligger åbenbart mange danske privatansatte ledere på sinde.

I hvert fald har 63 procent af dem i en undersøgelse fra Lederne svaret, at de forventer, at FN’s verdensmål vil stå mere centralt for deres virksomheder om tre år. 28,4 procent forventer, at de vil fylde det samme som i dag, mens kun 0,3 procent forudser mindre fokus på verdensmålene. 

”Der er ingen tvivl om, at danske ledere ser en fremtid for deres virksomhed i at arbejde målrettet med verdensmålene. Godt en tredjedel svarer, at arbejdet med FN’s verdensmål har gavnet virksomhedens bundlinje, og godt halvdelen mener, at arbejdet med verdensmålene er en forudsætning for, at virksomheden kan være konkurrencedygtig,” siger Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne, i en kommentar til undersøgelsen.

Han forudser, at tendensen med øget fokus på at gøre det rigtige vil fortsætte, og at virksomhederne vil blive mødt med krav fra virksomhedernes omgivelser i form af medier, kunder, samarbejdspartnere, medarbejdere og investorer og fra ikke mindst lederne selv, som alle vil presse på for, at virksomhederne bliver mere bæredygtige.

”6 ud af 10 ledere svarer i undersøgelsen, at det er vigtigt for dem at arbejde i en virksomhed, der har fokus på FN’s verdensmål,” siger Niklas Praefke.

Tendensen ser han også i den debat, der kører i forhold til pensionskasserne, der presses af deres kunder til at investere mere bæredygtigt.

”Jeg tror, vi vil se flere lignende debatter i de kommende år om forskellige etiske emner som klima- og miljødagsordenen, om udsatte grupper på arbejdsmarkedet og om arbejdsvilkår hos virksomheders underleverandører, som vi allerede har set det i flere tilfælde,” siger Niklas Praefke.

Tilgang synes at passe med tankegangen bag nyt råd

Erhvervsledernes tilgang passer fint ind i den tankegang, der synes at ligge bag det nyligt nedsatte Råd for Samfundsansvar og Verdensmål, som regeringen præsenterede i onsdags.

Rådet består af i alt 19 medlemmer fra virksomheder og organisationer, som skal rådgive regeringen om, hvordan man bedst får erhvervslivet med på at arbejde med verdensmålene.

I forbindelse med præsentationen af rådet sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) blandt andet, at ”danske virksomheder er helt centrale i arbejdet med verdensmålene", og at rådet vil være "regeringens platform og sparringspartner, når det gælder virksomheders strategiske arbejde med samfundsansvar og verdensmålene."

Rådets opgave bliver at medvirke til at fremme den grønne og bæredygtige erhvervsudvikling og samtidig styrke samfundskontrakten ved, at virksomhederne både arbejder med ansvarlig virksomhedsdrift og tager socialt ansvar på arbejdsmarkedet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også