Rapport: Global genåbning medfører rekordudslip af CO2

Rekordhøje udslip af drivhusgasser forstærker klimaforandringerne,  lyder det fra Det Internationale Energiagentur.
Niveauet af CO2-udslip vil stige til nye rekorder i 2023 og derfra kun vokse, lyder vurderingen fra Det Internationale Energiagentur. | Foto: Mark Schiefelbein/AP/Ritzau Scanpix
Niveauet af CO2-udslip vil stige til nye rekorder i 2023 og derfra kun vokse, lyder vurderingen fra Det Internationale Energiagentur. | Foto: Mark Schiefelbein/AP/Ritzau Scanpix
Af ritzau/Reuters

Den globale genåbning efter covid-19 pandemien vil medføre rekordhøje udslip af drivhusgasser, som vil forstærke klimaforandringerne. Sådan lyder det fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

I starten af pandemien i begyndelsen af 2020 opfordrede IEA verdens regeringer til at sikre, at de i deres genopretningsplaner havde fokus på investeringer i vedvarende energi.

"Vi vurderer, at en fuld implementering af den økonomiske genopretning, som den er planlagt på nuværende tidspunkt, vil medføre, at CO2-udslip stiger til rekordhøjder i 2023. Herefter vil de blive ved med at stige," hedder det i en rapport fra IEA, som har hovedkvarter i Paris.

Ifølge IEA er de planer, der ligger for investeringer i ren energi hos de forskellige regeringer i verden, samlet set på 380 milliarder dollar (omkring 2400 milliarder kroner). Det er kun to procent af det samlede beløb i genopretningspakkerne.

Agenturet vurderer, at dette dette tal kun udgør omkring en tredjedel af det beløb, som anslås at være nødvendigt for at sætte verden på rette kurs frem mod målet om et nettoudslip på nul i midten af dette århundrede.

"Landene må i så fald gå endnu længere ved at investere langt mere i ren energi efter genopretningsperioden, hvis målet i 2050 skal nås. Det er svært at opnå det, men det er muligt, hvis vi handler nu," skriver IEA-chefen Fatih Birol.

CO2-udslippet i 2023 vil ifølge IEA-rapporten nå rekordhøjder i 2023. Hvor store rekorderne bliver er ikke muligt at fastslå.

Energiagenturet er en selvstændig mellemstatslig organisation, der blev oprettet inden for rammerne af OECD efter oliekrisen i 1973. IEA havde i begyndelsen fokus på olieforsyninger, men det har i dag en udvidet rolle, som omfatter alle energiformer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også