Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: "Lønkompensation holdt hånden under fremtidens faglærte"

Tre af fire frisørelever blev holdt i beskæftigelse under coronakrisens første bølge af lønkompensations-ordningen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd af trepartsaftalen fra marts 2020.
Frisøreleverne topper listen over modtagere af lønkompensation. | Foto: Anders Birch/Politiken/Ritzau Scanpix
Frisøreleverne topper listen over modtagere af lønkompensation. | Foto: Anders Birch/Politiken/Ritzau Scanpix

Lønkompensationsordningen fra marts 2020 sørgede for, at 74 procent af landets frisørelever kunne forblive i beskæftigelse under coronakrisens første bølge i andet kvartal af 2020. Dermed var det den gruppe af unge under uddannelse, hvor den største andel var omfattet af lønkompensation.

Det viser en ny analyse fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der på baggrund af tal fra Danmarks Statistik viser, hvordan det gik studerende på arbejdsmarkedet i coronakrisens første halve år.

"Lønkompensationsordningen hjalp virksomhederne med at bibeholde deres lærlinge. Det tyder på, at virksomhederne i høj grad har holdt fast i deres uddannelsesopgave. Det var vigtigt, fordi coronakrisen truede uddannelseschancerne for en betydelig del af fremtidens faglærte," siger chefanalytiker Emilie Agner Damm fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ifølge en pressemeddelelse.

Også en stor andel af tjener-, gastronomi- og receptionisteleverne var omfattet af ordningen, og analysen viser, at ni ud af de ti uddannelser med største andel af unge på lønkompensation var erhvervsuddannelser. Lønkompensation holdt dermed hånden under mange faglærte i praktikforløb under coronakrisens første bølge, skriver AE.

 

Mange studerende mistede jobbet

Analysen undersøger også, hvordan studerende blev ramt på deres beskæftigelse ved siden af studierne i coronakrisens første måneder, det gælder især universitetsstuderende inden for de kreative fag og ansatte inden for hotel og restauration, kultur og fritid, samt undervisning. For eksempel mistede 7.500 studerende deres job inden for hotel og restauration, hvilket svarer til 28 procent af de studerende, der var i beskæftigelse inden for branchen i februar 2020, skriver AE.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også