Borgmester vil kulegrave sin egen forvaltnings beslutning om Amager Fælled-byggeri

Teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), søger nu politisk opbakning til endnu en advokatundersøgelse af, om byggeri på Amager Fælled skal stoppes.
Miljøaktivister i aktion foran Pension Danmark - en af bygherrerne bag Fælledby. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Miljøaktivister i aktion foran Pension Danmark - en af bygherrerne bag Fælledby. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Byggeriet på Amager Fælled fortsætter, selv om flere klagenævn har standset det. Det frustrerer teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL). Hun vil nu have undersøgt, om det er lovligt af forvaltningen at lade at dele af byggeriet på Amager Fælled fortsætte.

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen kan man ikke stoppe det igangværende arbejde, men den vurdering vil borgmesteren altså have gået efter i sømmene.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

"Vi har fået en vurdering fra ét advokatfirma, som altså ikke mener, at forvaltningen kan standse byggeriet, men nu vil jeg stille et medlemsforslag [i Teknik- og Miljøudvalget. red] om, at vi får en second opinion fra et andet firma, for vi skal stå på et helt sikkert grundlag, hvis vi bare skal lade stå til i så vigtig en sag som denne," lyder det i meddelelsen.

Der er tale om bydelen Fælledby, som efter planen skal fylde op mod 219.000 kvadratmeter og have plads til omkring 2000 boliger.

I begyndelsen af juli slog Planklagenævnet fast, at det omstridte byggeri skulle indstilles øjeblikket. Nævnet vurderede, at der kan ske "uoprettelig skade" i forhold til de beskyttede arter eller beskyttet natur, hvis byggeriet fortsætter. Her henvises til vandsalamanderen.

I sin afgørelse skrev Planklagenævnet, at en "ikke ubetydelig del" af det område, hvor salamanderen yngler, vil blive dækket af det nye byggeri.

Også Miljø- og Fødevareklagenævnet havde afsagt kendelse om, at byggeriet skulle sættes i stå, fordi man tillagde en klage om, at byggeriet kan true vandsalamanderen, opsættende virkning.

Inden for en uge var byggeriet dog i gang igen. Teknik- og Miljøforvaltningen havde på baggrund af en advokatundersøgelse vurderet, at kommunen ikke havde juridisk hjemmel til at indstille det byggeforberedende arbejde. Forvaltningen afviste desuden at kunne stoppe byggeriet med den begrundelse, at kommunen ikke længere er tilsynsmyndighed på projektet efter afgørelsen fra de to nævn. 

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også