PolicyWatch

Verden over protesterer budene på de digitale leveringsplatforme

Engelske forskere har kortlagt arbejdskonflikter og demonstrationer imod app-madleveringstjenester over flere år. Det er oftest løn, der udløser urolighederne, skriver Fagbladet 3F.

I februar nedlagde flere danske Wolt-bude arbejdet i protest over et nyt afregningssystem. | Foto: Jens Kalaene/AP/Ritzau Scanpix

527 gange har madbude valgt at strejke, demonstrere eller på anden vis protestere mod de 19 mest populære leveringsplatforme over hele verden. Det fremgår af "Leeds Index of Platform Labour Protest", der samler oplysninger om konflikter og aktioner imod digitale leverandører i den såkaldte platformsøkonomi.

Forskerne har gennemgået baggrunden for samtlige protester fra 2017 og frem til sommeren 2020 hos de største app-baserede leveringstjenester. Det skriver Fagbladet 3F.

"Der er masser af protester blandt de digitale leveringsbude over hele verden. Vores projekt viser, at det ikke bare er enkelte tilfælde, men en generel utilfredshed blandt arbejderne, der ikke er tilfredse med de vilkår, som de bliver budt," siger Vera Trapmann, der som ekstern lektor på Leeds University i England har stået bag projektet, til Fagbladet 3F

I to tredjedele af tilfældene er det hovedsageligt utilfredshed over løn, der fører til protesterne.

"Dem, som lever udelukkende af lønnen fra platforme, har mere på spil og protesterer længere og mere voldsomt mod dårlig løn, end de studerende, som oftest protesterer ud fra politiske overbevisninger," siger  Denis Neumann, der som Ph.d-studerende har været med i projektet, til Fagbladet 3F.

Kortlægningen viser, at fagforeninger spiller en rolle for demonstrationer og juridisk hjælp, mens det oftest er græsrodsbevægelser, der er involveret i egentlige arbejdsnedlæggelser.

Mere fra PolicyWatch

Stribe af danske transportselskaber kritiserer særligt krav i EU-vejpakke

Et nyt EU-krav medfører, at lastbiler hver 8. uge skal vende retur til det land, de er indregistreret i. Det er en sten i skoen på en lang række transportselskaber, som til MobilityWatch fortæller, at de bliver nødt til at køre med tomme lastbiler. Vognmandslobby mener, at selskaberne ”piver.”

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier