PolicyWatch

Medicinalvirksomheder samles om at bekæmpe global skatteaftale

Topchefer, lobbyister og konsulenter fra medicinalindustrien er i færd med at mobilisere en fælles indsats mod en ny global selskabsskat, siger kilder til Wall Street Journal.

Arkivfoto af lægemiddelproduktion. | Foto: Ben Margot/AP/Ritzau Scanpix

Medicinalindustrien er i al diskretion gået gang med at bekæmpe det, der ses som en trussel mod virksomhedernes bundlinje: en global aftale om harmonisering af selskabskatten.

Budskabet fra medicinalvirksomhederne er, at industrien, der har formået at skabe vacciner mod coronavirusset, ikke skal beskattes yderligere. Det skriver Wall Street Journal.

Tidligere på måneden blev 130 lande enige om at skitsere en aftale, der blandt andet vil indføre en minimumsselskabsskat på 15 pct. i de pågældende lande. Hvis aftalen gennemføres, vil det ifølge avisen samtidig betyde, at muligheden for international skatteundgåelse mindskes.

Ikke alle virksomheder er imod

Flere store virksomheder har meddelt, at de støtter aftalen, fordi det forenkler beskatningssystemet på det globale plan, skriver Wall Street Journal.

Nu forsøger flere farmaceutiske virksomheder dog at skubbe den anden vej for at slippe uden om den store skatteændring.

Det sker blandt andet til private branchemøder og debatter med amerikanske kongresmedlemmer i Washington, hvor særligt industriens rolle under coronapandemien bliver anvendt som middel.

"Vi var dem, som gik forrest på globalt plan, da det blev nødvendigt at reagere på denne pandemi," lyder budskabet fra en topchef fra et lægemiddelfirma ifølge Wall Street Journal.

Kompliceret selskabsstruktur

De amerikanske virksomheder Johnson & Johnson samt Pfizer skal have påtaget sig en ledende rolle i nogle af samtalerne, mens Pfizer har tilsluttet sig en gruppe, som advarer beslutningstagere i Washinton om, at højere skatter vil svække amerikanske virksomheder.

Medicinalvirksomheder har - ligesom de store techvirksomheder - ofte komplicerede virksomhedsstrukturer, der giver mulighed for at placere sig i lande med lav skat.

"Pharma har foretaget en masse skatteplanlægning og har mange immaterialle aktiver placeret i skattely," siger Richard Collier, der underviser i international skatteret ved University of Oxford og som har rådgivet om den globale skatteramme, til avisen.

Han fastslår, at det for branchen vil blive en anden virkelighed med den globale selskabsskat.   

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier