PolicyWatch

DI advarer: Opsvinget kan bremses af mangel på materialer og arbejdskraft

Rekordmange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, materialer og udstyr. Der er brug for reformer, hvis ikke opsvinget skal bremses af produktionsbegrænsninger, lyder det fra DI.

Der er kommet gang i hjulene efter coronakrisen, men produktionsvirksomheder mangler både materialer og medarbejdere. | Foto: Daugaard Jens Henrik/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Danske virksomheder har henover sommeren fyldt ordrebøgerne og øget produktionen,  men virksomhedernes salg og omsætning er  for alvor begyndt at blive begrænset af mangel på materialer, udstyr og arbejdskraft. Det viser Danmarks Statistiks undersøgelse blandt virksomheder inden for service, industri samt bygge og anlæg.

Flere virksomheder begrænses af mangel på arbejdskraft 

"De nye tal for produktionsbegrænsninger understreger behovet for reformer, som kan sikre virksomhederne flere hænder til at gribe det igangværende opsving," siger Morten Granzau Nielsen, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri i en pressemeddelelse.

Ifølge Danmarks Statistiks måling af virksomhedernes egen vurdering af ordrebeholdning, færdigvarelagre og produktionen de kommende tre måneder er erhvervstilliden steget fra 112,2 i juni til 115,4 i juli.

"Virksomhederne ser ud af forruden med stigende optimisme. Krisen er slut, og et nyt opsving er i gang. Der er godt gang i stort set alle brancher. Men vi hører også fra rigtig mange af vores medlemmer, at de mangler materialer og medarbejdere for at kunne følge med – både i industrien, byggebranchen og servicesektoren," siger Morten Granzau Nielsen,

Danmarks Statistiks erhvervstillidsindikator angives på et index, hvor 100 er gennemsnittet for perioden 1990 til 2018. De seneste fem måneder i træk har tallet være stigende.

"Det er enormt vigtigt, at virksomhedernes fremtidige salg og omsætning ikke begrænses af nye udfordringer. Lige nu ser vi desværre, at en bekymrende stor andel virksomheder i industrien – 38 pct. – mangler materialer og udstyr. Samtidig melder 36 pct. af virksomhederne, at de mangler arbejdskraft. Det er de højeste tal for produktionsbegrænsninger, vi har set," siger Morten Granzau Nielsen.

 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier