Historisk FDA-afgørelse om substitution af langtidsvirkende insulin

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har onsdag godkendt, at brugere af det langtidsvirkende insulin Lantus fra Sanofi kan få udleveret det langtidsvirkende insulin Semglee fra Mylan, uden først at få udskrevet en specifik recept på Semglee hos lægen. Sydbank-analytiker vurderer dog ikke, at det får stor betydning for Novo Nordisk.
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau finans

Konkurrencen spidser igen til på markedet for langtidsvirkende insuliner i USA.

Onsdag aften har den amerikanske lægemiddelstyrelse for første gang nogensinde godkendt, at et biosimilært lægemiddel, det vil sige en efterligning af et andet lægemiddel, også er direkte substituerbart med originalen.

For patienter, der bruger det langtidsvirkende insulin Lantus fra medicinalselskabet Sanofi betyder det, at de fremover vil kunne få udleveret det langtidsvirkende insulin Semglee fra Mylan på apoteket, uden først at få udskrevet en specifik recept på Semglee hos lægen.

"Dette er en vigtig dag for mennesker, der dagligt er afhængige af insulin til behandling af diabetes, da biosimilære og udskiftelige biosimilarprodukter har potentiale til i høj grad at reducere sundhedsomkostningerne," siger fungerende FDA-kommissær Janet Woodcock, MD, ifølge en pressemeddelelse.

Semglee blev i første omgang godkendt i juni 2020, men Mylan, der er ejet af det børsnoterede Viatris, vil med den nye godkendelse potentielt få adgang til langt flere patienter.

For Novo Nordisk, der sælger sine egne langtidsvirkende insuliner, Levemir og Tresiba, vil godkendelsen næppe få helt stor betydning, vurderer Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

Han peger på, at der i forvejen er stor konkurrence, også fra Eli Lilly, der sælger det langtidsvirkende insulin, Basaglar, der også er en efterligning af Lantus.

"Men godkendelsen er selvfølgelig med til at forstærke den i forvejen kraftige konkurrence, der er på markedet for langtidsvirkende insulin," siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer:

"Men det er ikke noget, der vil ændre noget på nogle af mine estimater for Novo, og jeg tror heller ikke, at det vil ændre noget for mine kollegaer."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også