PolicyWatch

For første gang er dyrevelfærd skrevet ind i en EU-frihandelsaftale

Dyrevelfærd er skrevet ind som et kriterium i frihandelsaftalen mellem EU og Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay. Det opvejer dog ikke manglende miljøhensyn i den omstridte aftale, mener landbrugsorganisation.

Argentinske læggehøner skal have samme levevilkår som danske, hvis deres æg skal kunne sælges i EU. | Foto: Sofia Busk/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

For første gang spiller dyrevelfærd en afgørende rolle for en handelsaftale. Det sker i forbindelse med firhandelseaftalen mellem EU og Mercosur-landene, Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay. Det skriver Euroactiv.

Af bestemmelserne for markedsadgang i aftalen fremgår det, at EU-relaterede standarder skal anvendes for import af afskallede æg fra landene.

Det betyder, at Mercosur-landenes producenter skal kunne bevise, at de overholder velfærdsregler lignende dem i EU for æglæggende høns. Det er første gang det er skrevet ind i en frihandelsaftale.

I 2020 blev 1825 ton æg importeret fra Argentina til EU, hvilket svarede til 7,4 af den samlede import af æg, mens de andre Mercosur-lande ikke havde en nævneværdig eksport til EU.

Gennem den seneste tid har der været øget fokus på dyrevelfærd i EU, og senest har særlige metoder for aflivning af hanekyllinger fyldt i medierne, da Tyskland og Frankrig vil forbyde dem i 2022.

Mercosur-aftalen er omstridt, fordi flere EU-lande har sat spørgsmålstegn ved bæredygtighedsaspektet i aftalen og truet med at stemme imod den, hvis ikke flere miljøhensyn bliver inddraget.

EU's landbrugsorganisation COPA-COGECO udtaler til Euroactiv, at selvom skridtet må betragtes som vigtigt for dyrevelfærd, er det ikke nok til at opveje ulemperne ved aftalen, som organisationen har kritiseret.

"Vi glæder os over udviklingen, men den er langt fra i stand til at opveje de problemer, som frihandelsaftalen åbner for," advarer  en talsmand fra organisationen og påpeger, at det vil kunne få større indvirkning på produktionen inden for fjerkræ og oksekød

Organisationen ønsker, at EU-standarderne for dyrevelfærd skal gøre sig gældende for importen, ligesom den gør for EU-varer.

"COPA-COGECA støtter handel inden for EU og med tredjelande, men vi kan ikke støtte Mercosur-aftalen," erklærer talsmanden og tilføjer, at landbruget er blevet brugt som "forhandlingsbrik for at
få adgang til andre økonomiske sektorer i Mercosur-markederne.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier