Partier vil bevare coronalån i staten: "Det er ikke et princip, jeg hylder til hverdag"

Partier på begge sider af midten afviser, at virksomheder med særlige moms- og skattelån skal flyttes fra staten til bankerne.
Torsten Schack Pedersen indrømmer, at det er sjældent, han anbefaler, at staten agerer bank for private virksomheder. | Foto: Jens Dresling
Torsten Schack Pedersen indrømmer, at det er sjældent, han anbefaler, at staten agerer bank for private virksomheder. | Foto: Jens Dresling
af jesper høberg

Mens regeringen er i dialog med bankerne om at overtage statens tilgodehavender hos virksomheder, der har lånt penge til betaling af a-skat og moms under pandemien, insisterer en stribe partier på, at gældsposterne skal forblive i statsligt regi.

I Venstre erkender erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, at det er en uvant situation at argumentere for, at staten skal drive bankvirksomhed.

»Det er ikke et princip, jeg hylder til hverdag, men corona er heller ikke hverdag. Det er en meget, meget speciel situation, vi står i,« siger han.

»Jeg kan godt forstå, at bankerne gerne vil have fingre i den forretning, og det er helt legitimt. Jeg frygter bare, at det vil betyde, at nogle virksomheder vil knække nakken, hvis man holder fast i den tilgang, som regeringen har lagt for dagen,« siger Torsten Schack Pedersen.

Omkring 50.000 virksomheder har lånt over 30 mia. kr. via statens særlige coronalån. De første 7,4 mia. kr. forfalder til betaling i november, men flere erhvervsorganisationer har efterlyst en afdragsordning over seks år for at undgå en bølge af konkurser.

Finans Danmark foreslår en model, hvor bankerne overtager levedygtige virksomheder fra staten, mens økonomisk udfordrede firmaer kan overtages med statsgarantier. En sidste restgruppe er så hårdt ramt, at det ifølge organisationen ikke giver mening at holde dem i live længere.

Afbetalingsordning med staten

Venstre-ordføreren mener, at staten bør lave en afbetalingsordning med virksomhederne i stil med det, som er blevet foreslået af bl.a. erhvervsorganisationerne Dansk Erhverv og SMVdanmark. Også De Konservative har støttet en sådan ordning. Det samme gør SF.

»Virksomhederne har betalt en høj pris for corona, og vi har lovet at hjælpe dem godt igennem krisen. De, der kan betale tilbage nu, skal selvfølgelig gøre det, men der er stadig nogle, der har brug for hjælp, og jeg kan ikke se, at der er nogen fordele i at blive konverteret for hverken virksomhederne eller staten,« siger SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen.

Dansk Folkeparti mener, der er brug for en kombination af banklån og en statslig afdragsordning, mens Katrine Robsøe fra De Radikale »glæder sig« til at kigge nærmere på forslaget fra Finans Danmark.

»Vi må se på mulighederne. Det vigtigste er at få en afbalanceret løsning, der ikke lægger for store byrder på virksomhederne og får dem godt igennem,« siger hun.

I Enhedslisten er erhvervsordfører Rune Lund provokeret over Finans Danmarks forslag til, hvordan bankerne kan overtage statens tilgodehavender.

»Bankerne vil gerne skumme fløden og sende regningen for de problematiske lån til skatteborgerne. Det er ikke i orden. Hvis bankerne ikke vil tage et ansvar, så rejser det spørgsmålet, om vi ikke har brug for et offentligt bankalternativ,« siger han.

Bankernes talerør foreslår model for overtagelse af coronalån  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også