PolicyWatch

Debat: Dansk Erhverv og IKA: Vi skal samles om at løfte de grønne kompetencer blandt indkøberne

Der er efterhånden bred enighed om, at offentlige indkøb påvirker den grønne omstilling. Men det kniber med samarbejdet på tværs af myndigheder om at styrke indkøbsprofessionen, så klimarigtige og bæredygtige indkøb bliver det naturlige og nemme valg – hver gang.

Foto: Christian Lykking/IND

Offentligt indkøb og de offentlige indkøbere kom for alvor i rampelyset, da regeringen præsenterede strategien for grønne offentlige indkøb. Tidligere har offentligt indkøb og indkøberne, der forvalter vores fælles formue, levet en ledelsesmæssigt stille og ofte overset tilværelse. Men strategien slår fast, at offentligt indkøb og dermed de offentlige indkøbere spiller en afgørende rolle i indfrielsen af de ambitiøse danske klimamålsætninger.

Vejen til grønnere offentlige indkøb er dog ikke uden udfordringer. For selvom der efterhånden er bred enighed om den offentlige indkøbsmuskels afgørende betydning for den grønne omstilling, er der lang vej fra denne fælles enighed til, at bæredygtige indkøb er det naturlige og nemme valg – hver gang. I centrum for dette vigtige arbejde med at trække de ambitiøse målsætninger ned og ind i dagligdagens titusinder af indkøbsbeslutninger står de, der er i front i den reelle grønne omstilling af offentlige indkøb – de offentlige indkøbere.

Manglende samarbejde

Hos IKA og Dansk Erhverv glædes vi over, at flere og flere får øjnene op for betydningen af og potentialet i offentligt indkøb som en nødvendig forudsætning for at løse en af vor tids og fremtidens største udfordringer, som klimaforandringerne er.

Det er imidlertid også med en vis bekymring og ærgrelse, at vi oplever et manglende samarbejde på tværs af myndigheder om at styrke indkøbsprofessionen, så klimarigtige og bæredygtige indkøb bliver det naturlige og nemme valg – hver gang.

Både IKA og Dansk Erhverv ser et behov for, at vi går sammen på tværs af myndigheder og bliver bedre til at løfte i flok for herved at samle alle gode kræfter om at skabe en fælles forståelse og dermed retning for omstillingen af offentlige indkøb i en grønnere retning.

Skal strategi omsættes til reel forandring, er det nemlig afgørende, at det er nemt at træffe et bæredygtigt valg for offentlige indkøbere i kommuner, regioner og staten.  

Opfordringen og ønsket fra IKA og Dansk Erhverv er derfor, at vi bruger dette nyfundne rampelys, som er kastet over offentlig indkøb, til at samles om at løfte de grønne kompetencer blandt indkøberne, og til at bringe offentlige indkøb ind på ledelsesgangene, så det strategiske potentiale sætter reelle forskelsgørende aftryk.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier