Erhvervslivet: Lavere ydelser vil få flere nyuddannede i job

En lavere dagpengesats til nyuddannede er et godt tiltag til at få flere unge i job, mener Dansk Erhverv. Det passer ikke, at de unge ikke vil i job, siger talsmand for de studerende, der foreslår gulerod i stedet for pisk.
Arbejdsgivere og studerende ser ikke ens på effekten af lavere dagpengesats. | Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix
Arbejdsgivere og studerende ser ikke ens på effekten af lavere dagpengesats. | Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix
af ritzau og susanne Horsdal

Der er brug for at skrue på alle knapper, der kan få flere i arbejde på det danske arbejdsmarked, hvor rekordmange virksomheder melder om mangel på hænder.

Derfor er det et godt tiltag at skære i dagpengesatsen for ledige, mener Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør for erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

"Det allerstørste problem for danske virksomheder og i dansk økonomi er mangel på arbejdskraft. Så vi støtter alt, der kan trække i den retning. Det er en unormal høj arbejdsløshed, når man lige er blevet færdig med sin uddannelse, og derfor er en ændring af dimittendsatsen et godt redskab til at få flere i job," siger Brian Mikkelsen.

Regeringen er på vej med et reformudspil, som blandt andet vil skære i dagpengesatsen for nyuddannede uden børn fra 13.815 kroner til 9500 kroner, erfarer Ritzau.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri bakker politisk direktør Emil Fannikke Kiær også op om at skære i ydelsen.

"Dimittendsatsen er en hindring for, at man kommer i arbejde, fordi satsen er markant højere end SU, og hvis man sænker den, vil incitamentet til at tage et job alt andet lige være højere. Det vil gøre, at flere kommer hurtigt i arbejde - også selv om det ikke er inden for ens eget fag. Vi så da helst, at man får et job, der passer til ens uddannelse, men indtil da vil et midlertidigt job være en god ting. Der er mange virksomheder, som har brug for korte ansættelse - for eksempel i servicebranchen," siger han.

Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv mener, at for mange går ledige, selv om de kan tage et job, og det vil en lavere sats kunne ændre på.

"Jeg tror, at det vil have en effekt, hvis det er en kombination med, at der samtidig bliver stillet højere krav fra jobcentre og a-kasser. Det er helt grotesk, hvis man kan være på dagpenge og ikke tager imod et ledigt job - også selv om det er et job, man ikke er uddannet til. Det vil også være godt for dem senerehen. Fremtidige arbejdsgivere vil da langt hellere have en, der har været i arbejde på et lager eller i en butik - frem for bare at have været på passiv forsørgelse," siger Brian Mikkelsen.

Unge: Det er svært at komme ind på arbejdsmarkedet

Blandt de studerende afviser man opfattelsen af, at de unge ikke vil i job. I stedet opleves forslaget som at regerinen vender ungdommen ryggen ved at sænke dagpengesatsen.

Det siger Mike Guldbergsen, forperson for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

"Det, synes vi, er den forkerte vej at gå fra regeringens side. Man skal bare tilbage til sidste år, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagde, at det ikke var noget, som den nuværende regering kunne finde på at kigge ind i," siger Mike Guldbergsen.

"Så vi er lidt overrasket over, at regeringen har vendt ungdommen ryggen på den måde."

Han siger videre, at "det ikke er Socialdemokratiet værdigt" at give nyuddannede mindre adgang til den danske flexicurity-model.

I dag kan man som nyuddannet modtage 13.815 i dagpenge om måneden. Er man forsørger, er man berettiget til 15.844 kroner. Freomver skal dagpengesatsen angiveligt ned på 9500 kr. om måneden.

Men det vil ikke hjælpe de studerende hurtigere i job, hvis satsen sænkes, lyder det fra DSF.

"Det beror på en myte, at dagpengesatsen er så høj, at unge ikke gider tage et job, fordi det ikke kan betale sig. Det er ikke virkeligheden, som vi hører. Udfordringen er, at det er enormt svært at komme ind på arbejdsmarkedet som nyuddannet i mange sektorer," siger Mike Guldbergsen.

"Det er forkert, den her fortælling om, at den største indkomststigning i vores samfund er fra SU til dagpengesatsen. Langt de fleste vil opleve, at de har væsentlig højere indkomststigning, når de går fra dagpengesatsen til deres første job. Så argumentet om, at det er et problem, at der er en stor afstand mellem SU og dagpengesatsen, synes vi ikke holder vand," siger han.

Han foreslår, at der i stedet laves ordninger, der "tilgodeser, at virksomheder i højere grad ansætter nyuddannede".

"Man skal finde guleroden frem i stedet for pisken. Jeg synes, at vi skal lade pisken ligge. Det har vi prøvet mange gange, og det virker ikke. Man skal i stedet lave målrettede initiativer og indsatser til at få de nyuddannede i job."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også