PolicyWatch

Få overblik over regeringens reformudspil

Flere skal i arbejde, dagpengesats for nyuddannede sættes ned, 37 timers arbejdspligt og meget mere.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen har tirsdag formiddag præsenteret et reformudspil under navnet "Danmark kan mere I". Her foreslår regeringen blandt andet at sænke dagpengesatsen for nyuddannede uden børn med 4000 kroner om måneden. Desuden foreslås en 37 timers arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere med integrationsbehov.

Udspillet "har det klare mål, at endnu flere skal arbejde". Beskæftigelsen vil øges strukturelt med cirka 10.500 personer i 2030, lyder det.

Hovedpunkterne er:

* Lavere dimittendsats

Dagpengesatsen for nyuddannede dimittender, den såkaldte dimittendsats, skal sænkes til 9500 kroner månedligt. I dag kan man som nyuddannet modtage 13.815 kroner i dagpenge om måneden.

Har man børn eller er over 30 år, er man berettiget til 15.844 kroner. Det vil regeringen ikke pille ved.

Desuden skal dimittendernes ordinære dagpengeperiode ifølge regeringen reduceres fra to til ét år.

Til gengæld skal den maksimale dagpengesats om måneden de første tre måneder øges til 24.500 kroner, hvis man har været på arbejdsmarkedet i "lang tid". Det er cirka 5000 mere om måneden for ledige.

* Højere månedligt fribeløb

Det månedlige friløb, der kan tjenes ved siden af SU'en, ønsker regeringen at øge med 4000 kroner om måneden. Beløbet er i dag på 13.711 kroner, hvis man er på en videregående uddannelse.

* 37 timers arbejdspligt

Regeringen vil have, at borgere med et integrationsbehov skal være omfattet af et krav om 37 timers arbejdspligt som forudsætning for at få kontanthjælp. Det skal være udgangspunktet, at man deltager og bidrager i 37 timer om ugen, hvis man er på offentlig forsørgelse.

* Modregning i pension droppes

Regeringen vil droppe modregningen i pension, når ens partner arbejder. På den måde vil regeringen forsøge at få flere til at tage et job eller fortsætte med at arbejde, når deres partner går på pension.

Konkret foreslår regeringen, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst.

* Klimavenlige erhvervsskoler

Regeringen vil oprette tre "helt nye" klimavenlige erhvervsskoler.

"Det skal være det bedste sted at uddanne sig for de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet," siger Mette Frederiksen. Regeringen lægger op til, at skolerne skal oprettes i samarbejde med erhvervslivet.

Målet er at få reduceret gruppen af knap 50.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job, siger Mette Frederiksen.

* Lavere afgift på grøn el

Regeringen vil lempe den almindelige elafgift, der betales, når man bruger eksempelvis lys og hårde hvidevarer. Regeringen foreslår at nedsætte den almindelige elafgift gradvist med 23 øre/kWh frem mod 2030. Dermed nedsættes afgiften fra 90 øre/kWh i 2021 til ca. 57 øre/kWh i 2030, når man medregner nedsættelsen på 10 øre/kWh fra energiaftalen fra 2018. Den nye nedsættelse indfases fra 2022, lyder det.

* Investeringer for 4,5 milliarder

Der skal overordnet investeres for 4,5 milliarder kroner i uddannelse, forskning, grøn omstilling og det danske arbejdsmarked. 2,5 milliarder skal gå til "kvalitet i uddannelse", 1 milliard til forskning og 1 milliard til grøn omstilling.

Kilde: Regeringen

Mere fra PolicyWatch

Dansk minister vil have mere omfattende krav til soja-dokumentation

Mens EU er på vej om krav om satellit- og GPS-dokumentation på importeret soja at mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til AgriWatch.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier