PolicyWatch

Regeringen vil droppe modregningen i pension

Pensionister skal ikke modregnes, fordi deres partner går på arbejde. Det foreslår regeringen i nyt udspil.

Det skal kunne betale sig at arbejde, og uden at en partner bliver modregnet. | Foto: Gregers Tycho/INDBLIK

Regeringen vil droppe modregningen i pension, når ens partner arbejder. Det fremgår af udspillet "Danmark kan mere I".

"Jeg ved, at det er noget, der ligger rigtig mange mennesker på sinde," sagde Mette Frederiksen ved præsentationen af udspillet.

Hun pegede dermed på, at mange oplever det som uretfærdigt, at man bliver modregnet som pensionist, når ens partner går på arbejde. Med udspillet vil regeringen samtidig forsøge at motivere flere til arbejde, selv om deres partner er på pension.

"I dag oplever mange pensionister, at de får mindre i pension, fordi deres partner har en arbejdsindtægt. Det skyldes reglerne om ægtefælleafhængighed i pensionssystemet. Samtidig reduceres incitamentet til at arbejde, netop fordi det kan gå ud over ægtefælle eller samlevers pension," hedder det i udspillet.

Konkret foreslår regeringen, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst. Dermed vil man have ro til at arbejde uden at skulle tænke over, om ens partner får mindre udbetalt i pension, fastslår regeringen i udspillet.

"I dag får mange pensionister mindre i pension, fordi deres partner har en arbejdsindtægt. Dermed reduceres motivationen til arbejde, fordi det går ud over en ægtefælles eller samlevers pension," sagde finansminister Nicolai Wammen (S) ved præsentationen af udspillet.

Ægtefælleafhængigheden opretholdes dog for andre skattepligtige indkomster. Dermed vil regeringen forsøge at motivere folk til at tjene deres penge via arbejde.

"En sejr for seniorerne"

Hos Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer kalder man forslaget "en sejr for seniorerne".

"Det har længe været en torn i øjet, at ægtefæller fik beskåret folkepensionen, hvis den ene fortsat er i arbejde. Det er jo ikke ligefrem motiverende, hvis man selv skal have penge med på arbejde," siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.

Hos regeringens støtteparti SF lægger formand Pia Olsen Dyhr særlig vægt på, at regeringen også lægger op til at fritage førtidspensionisterne.

"Det er en kæmpe sejr for pensionister- og førtidspensionister. Vi giver endelig dødsstødet til den helt uforståelige regel, at man skal straffes for at tage ekstravagter, hvis ens ægtefælle er på pension eller førtidspension," siger Pia Olsen Dyhr.

Regeringen skal dog samle flertal for forslaget i Folketinget, før det kan blive til virkelighed.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier