Få konkurser i Norden trods corona-krise

Erhvervslivet i Norden er kommet godt igennem corona-krisen, selvom Danmark skiller sig negativt ud. Det viser nye konkurstal for de nordiske lande.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Nordiske virksomheder er sluppet nådigt gennem corona-krisen, og erhvervslivet har generelt oplevet få konkurser, selvom Danmark skiller sig lidt ud. Det viser nye nordiske konkurstal fra analysevirksomhederne Enento og Experian.

Efter de sidste restriktioner blev hævet i fredags, er Danmark nu tilbage til en stort set normal hverdag efter corona-krisen, men skønt erhvervslivet undervejs har været hårdt ramt, har økonomien vist sig at være i forbavsende god form. Det gælder for alle de nordiske lande.

Det kan også aflæses i de nyeste nordiske konkurstal for første halvår 2021. De viser, at Sverige, Norge og Finland har haft færre konkurser i første halvdel af 2021 end i samme periode i 2020 og 2019. Danmark stikker negativt ud med en stigning på 68 procent i forhold til i 2020 og 6 procent i forhold til 2019. Men de danske tal er ikke så dystre, som de umiddelbart kan se ud, lyder det fra Experians direktør Bo Rasmussen.

”Da en del af konkurserne er sket i passive virksomheder og blandt holdingselskaber, er den reelle økonomiske påvirkning mindre end tallene måske umiddelbart tilsiger,” siger Bo Rasmussen.

Han påpeger, at det ikke er utænkeligt, at der kommer flere konkurser i kølvandet af udløbet af ordningen med IVS-selskaber – de såkaldte 1-krone-selskaber, fordi de løbende tvangsopløses, hvis de ikke reelt er aktive. Ordningen udfases endeligt midt i oktober.

Men ifølge Bo Rasmussen viser analysen, at det skandinaviske erhvervsliv er robust.

”De fleste indikationer peger på, at økonomierne vil vokse i resten af 2021, og vi ser konturerne af en højkonjunktur på ryggen af den corona-krise, der tilbage i foråret 2020 så ud til at udfordre en markant del af erhvervslivet. Mange virksomheder har klaret sig godt gennem pandemien – dog med lidt hjælp fra regeringernes hjælpepakker,” siger Bo Rasmussen.

Ifølge analysedirektøren er det imidlertid vigtigt at have fokus på, at overophedning af økonomien med manglende arbejdskraft til følge kan blive en udfordring for virksomhedernes sundhedstilstand, når vi kommer nogle kvartaler frem. Samtidig kan komponentmangel – for eksempel mikrochips – sammen med haltende eksportmarkeder blive en udfordring for erhvervslivet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også