PolicyWatch

Fiskesygdom hærger - nu suspenderes status som IHN-fri

Efter flere udbrud af fiskesygdommen IHN suspenderes Danmarks status som fri for sygdommen midlertidigt.

Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix

Danmark suspenderer sin status som fri for fiskesygdommen IHN. Det har Fødevarestyrelsen meddelt EU-Kommissionen, efter endnu et dansk dambrug i sidste uge blev ramt af sygdommen. Det skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

"På baggrund af det seneste fund har vi valgt midlertidigt at suspendere Danmarks status som IHN-fri nation, i første omgang til 1. november," forklarer sektionsleder og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev.

IHN er ikke farlig for mennesker, men kan være dødelig for især yngel og yngre fisk.

Det seneste fund af fiskesygdommen blev gjort på et dambrug ved Varde. I forsommeren blev tre fiskesøer og seks dambrug lukket, da myndighederne konstaterede smitte med IHN. Virksomhederne fik derfor - efter fast praksis - forbud mod at sælge fisk og tage imod lystfiskere.

Påvirker eksporten

Når Danmark suspenderer sin status som fri for IHN, handler det ifølge Fødevarestyrelsen både om troværdighed over for eksportkunderne og om at begrænse smittespredningen.

"Det gør vi for tydeligt at vise de lande, vi handler med, at vi vil gøre alt for at undgå at sprede sygdommen. Det handler om vores troværdighed, og det handler om at begrænse smittespredningen," siger Signe Balslev.

Fødevarestyrelsen forventer, at flere IHN-fri lande - både inden for og uden for EU - vil begrænse eller stoppe med at købe levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark og dermed påvirke den danske eksport. Men der vil ifølge styrelsen også være lande, der - trods den manglende status som IHN-fri - fortsætter med at købe fisk og fiskeprodukter fra Danmark.

"Lande, der allerede har IHN inden for deres grænser, har ofte ikke de samme forbehold, og fortsætter erfaringsmæssigt med at købe fisk fra lande med IHN," skriver Fødevarestyrelsen.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier