PolicyWatch

Regeringens støttepartier går efter 14 ugers øremærket barsel

Danmark bør gå længere end krav i EU-direktiv og øremærke 14 ugers barsel, mener Radikale, SF og Enhedslisten.

Radikale, SF og enhedslisten håber at kunne overtale regeringen til at vælge 14 ugers øremærket barsel til begge forældre. | Foto: Peter Mydske/Politiken

Regeringens tre støttepartier, SF, Radikale og Enhedslisten, mener alle, at der ved en ændring af barselssystemet bør sikres 14 ugers øremærket barsel til begge forældre.

Det fortæller partiernes ordførere, efter at Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation er kommet med deres bud på en ny model.

Grunden til, at der skal laves om i den danske barselsmodel, er et EU-direktiv. I direktivet hedder det: "Da de fleste fædre ikke benytter sig af deres ret til forældreorlov eller overfører en betydelig del af deres orlov til mødrene, udvider dette direktiv den minimumperiode for forældreorlov, som ikke kan overdrages fra den ene forælder til den anden, fra en til to måneder med henblik på at tilskynde fædre til at tage forældreorlov(...)"

Da det danske barselssystem ikke har to måneders øremærket forældreorlov til fædre, kræver det en ændring af det danske system.

Derfor har arbejdsmarkedets parter sat sig ned og udarbejdet deres bud på en model. Her anbefaler de ni ugers barsel udover de to uger i forbindelse med selve fødslen til både mor og far. Dermed ender det på 11 øremærkede uger. Øremærkede uger betyder, at de, modsat resten af orloven, ikke kan byttes mellem partnerne.

Vil gøre op med ulige løn mellem mænd og kvinder

Men det mener regeringens støttepartier er for lavt og et udtryk for lavest mulige øremærkning. I stedet vil de forsøge at overtale regeringen til at give endnu flere øremærkede uger til begge forældre.

"Vores udgangspunkt er, at vi gerne have 14 uger øremærket til hver forælder. Det er mors ret i dag. Der er 14 uger øremærket til mor i dag. Og det synes vi også skal være en ret til far. Vi vil gerne have far op på mors niveau i forhold til den rettighed," siger SF's ligestillingsordfører, Astrid Carøe.

På Twitter skriver De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, at hun er begejstret for, at arbejdsmarkedets parter har fundet sammen i et fælles bud. Hun så dog også gerne, at resultatet blev 14 ugers øremærket barsel til hver part, skriver hun.

Også Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, ønsker 14 ugers øremærket barsel til hver forælder.

"Selv med 14 ugers øremærket barsel til partneren vil vi ikke opnå en fuld ligestilling i barsel. Der vil stadig være en masse valgfrihed, som med stor sandsynlighed vil gå til moderen," siger hun.

"Vi er nødt til at holde fast i, hvorfor vi gerne vil have en mere ligestillet barselsorlov. Og det er ikke for sjov og bare for at være træls over for de familier, for hvem det er mest praktisk, at moderen holder langt den største del, for det findes jo. Det er for at sikre, at vi gør op med en ulige løn mellem mænd og kvinder i Danmark, som betyder, at kvinder mister livsindkomster og har ringere karrieremuligheder. Og vi vil sikre, at mænd får mulighed for at tilbringe den første tid sammen med deres børn."

Barselsmodel fra arbejdsmarkedets parter minimerer EU-skade, mener De Konservative

FH: Barselsmodel vil give kvinder bedre karrieremuligheder 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier