PolicyWatch

Skattevæsnet kritiseres for at være dårlig klædt på til it-fejl

Skatteministeriet skal have it-beredskab, der kan håndtere it-nedbrud og datatab, mener Statsrevisorerne.

Foto: Joachim Adrian

Der er en unødig risiko for, at der ikke kan opkræves skatter og afgifter i det tilfælde, at der er et it-nedbrud, lyder vurderingen fra Statsrevisorerne.

De udtaler fredag kritik af, at der på Skatteministeriets område ikke er lavet tilstrækkelige nødplaner og indsatsplaner. Kritikken fra Statsrevisorerne svarer til en middelkritik på den skala for kritik, der bruges.

"Konsekvensen er, at der er risiko for, at it-nedbrud og datatab medfører, at Skatteministeriet ikke kan opkræve skatter og afgifter, og at borgere og virksomheder ikke kan få udbetalt tilgodehavender fra staten," lyder det.

Statsrevisorernes kritik bygger på en beretning fra Rigsrevisionen. Den har kigget på tre "kritiske forretningsprocesser" og ni it-systemer, der hører til de processer.

Det vedrører både opkrævning af moms, selskabsskat og personskat. Dermed er der tale om store dele af statens indtægter - ifølge Statsrevisorerne knap 80 procent.

For de to af de tre processer er der ingen nødplaner for et it-nedbrud. En nødplan skal beskrive, hvordan ministeriet håndterer sine opgaver i tilfælde af et it-nedbrud. Der er også kun lavet en indsatsplan for et af de ni it-systemer. En indsatsplan er en plan for krisestyringen i et ministerium i tilfælde af et it-nedbrud i af systemerne.

Til gengæld er der lavet planer for, hvordan man retablerer data fra otte af de ni it-systemer.

På skatteområdet er de forskellige it-systemer vævet ind i hinanden, og det gør det ifølge Statsrevisorerne endnu vigtigere, at det samlede beredskab har et højt niveau.

"De it-systemer, der indgår i Skatteministeriets kritiske forretningsprocesser, er afhængige af hinanden," skriver de.

"For eksempel overføres der data mellem it-systemerne, og nogle systemer skal være funktionsdygtige, før andre kan fungere. Et samlet velfungerende it-beredskab er derfor afhængigt af, at ministeriet koordinerer it-beredskabet for de enkelte it-systemer i forretningsprocesserne."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier