Minus på offentlige finanser er 97 procent lavere end frygtet

Regeringen forventede sidste år minus på 160 mia. kroner på offentlige finanser. Det ender på 4,3 mia. kroner.
Corona kom ikke til at koste de offentlige finanser så meget som frygtet i 2021. En del af regningen er havnet hos virksomheder og privatpersoner, mener cheføkonom. | Foto: Jens Dresling
Corona kom ikke til at koste de offentlige finanser så meget som frygtet i 2021. En del af regningen er havnet hos virksomheder og privatpersoner, mener cheføkonom. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Corona blev ikke tilnærmelsesvis så dyr for de offentlige finanser, som regeringen frygtede, da virusset ramte Danmark sidste år. Underskuddet på de finanser endte i 2020 på 4,3 milliarder kroner.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der har offentliggjort en ekstraordinær revision af statistikken for 2020.

Underskuddet var tidligere opgjort til 14 milliarder kroner, men opjusteringen skyldes, at der var afsat for mange milliarder til garantier for coronalån til virksomheder.

I maj sidste år forventede Finansministeriet et minus på 160 milliarder kroner på de offentlige finanser. I december var forventningen et underskud på knap 81 milliarder kroner.

Underskuddet har flere gange efterfølgende vist sig at være langt lavere end forventet.

At det ikke gik så galt, skyldes blandt andet, at krisen ikke blev så slem som frygtet, og at regeringen valgte at udbetale indefrosne feriepenge. Det påpeger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

"Det er også ganske utroligt, at vi er kommet gennem det næstdårligste år, vi har målt på bnp-udvikling i Danmark, med så lille et underskud. En del af forklaringen på det er dog, at vi i Danmark satte skub i økonomien ved at udbetale feriepenge, som faktisk gav en indtægt til det offentlige i form af skat, mens man mange andre steder har brugt de offentlige finanser mere direkte," siger han i en skriftlig kommentar.

Han fremhæver, at en del af coronaregningen ikke er opgjort, herunder betalingen til de danske minkavlere, der blev tvunget til at aflive dyr og stoppe deres erhverv.

Han nævner desuden, at en del af regningen er havnet direkte hos virksomheder og privatpersoner, der har været ramt af krisen.

"Dagens tal sætter en stor tyk streg under, at vi i Danmark ikke har et problem med de offentlige finanser, og at der ikke ligger en stor regning og venter fra coronakrisen fra den kant. Det ændrer bare ikke ved, at coronakrisen var og stadig er meget dyr for Danmark, men tabet er især havnet hos virksomheder og lønmodtagere," siger han i en kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også