PolicyWatch

De Grønne går efter tysk trafiklyskoalition med SPD og FDP

Efter indledende samtaler med CDU/CSU og SPD melder De Grønne, at sidstnævnte er den foretrukne partner. FDP ønsker også forhandlinger med SPD.

De Grønnes leder partileder, Annalena Baerbock, foretrækker en regeringskoalition med SPD og FDP. | Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

De Grønne går efter en tysk regeringskoalition med socialdemokratiske SPD og liberale FDP.

Sådan lyder det fra partileder Annalena Baerbock onsdag efter indledende samtaler med både SPD og konservative CDU/CSU. De konservative har i 16 år med Angela Merkel i spidsen siddet på kanslerposten.

Også FDP ønsker at indlede forhandlinger mellem de tre partier. Det udtaler formand Christian Lindner ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han har foreslået at begynde samtaler torsdag, men ønsker ikke at udelukke en koalition med konservative CDU/CSU.

Ifølge nyhedsbureauet AFP siger Baerbock, at hun "mener, at det giver mening at have dybdegående forhandlinger med SPD og FDP".

Flere forskellige koalitioner har været i spil efter det tyske valg 26. september.

SPD blev det største parti med 25,7 procent af stemmerne, og konservative CDU/CSU blev næststørst med 24,1 procent. De Grønne fik 14,8 procent, og FDP opnåede 11,5 procent. De to største partier har begge forsøgt at få de to mindre partier med på et regeringssamarbejde.

Nyhedsbureauet dpa beskriver udmeldingen om De Grønnes præferencer i forbindelse med såkaldte "sonderingsforhandlinger" om en regering som et potentielt vigtigt skridt mod en tysk regering.

Her er SPD og FDP altså de foretrukne partier at forhandle med.

"Det foreslår vi FDP. Vi har det ønske, at det hurtigt kan finde sted," siger Baerbock ifølge det tyske medie Der Spiegel.

De Grønne har to ledere, Robert Habeck og Annalena Baerbock.

Habeck uddyber ved et pressemøde i Berlin, at man nu skal omsætte valgresultatet "til politisk handling", og at man ikke længere ønsker et "kunstigt pokerspil", skriver Der Spiegel.

For CDU/CSU-kanslerkandidaten Laschet er udmeldingen et nyt slag efter det dårligste valgresultat for CDU/CSU-samarbejdet nogensinde. Imens er SPD-kandidaten Olaf Scholz kommet et skridt tættere på kanslerposten.

Det er den afgående regering - under ledelse af Angela Merkel - der styrer landet, mens forhandlingerne om en ny regering pågår.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier