Ny aftale på plads - skal sikre mere arbejdskraft

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny trepartsaftale, der skal skaffe mere arbejdskraft.
Peter Hummelgaard oplyser, at der er indgået aftale, der skal skaffe mere arbejdskaft. | Foto: Jens Dresling
Peter Hummelgaard oplyser, at der er indgået aftale, der skal skaffe mere arbejdskaft. | Foto: Jens Dresling
af ritzau og Susanne Horsdal

Arbejdsmarkedets parter er onsdag blevet enige om en aftale, der skal afhjælpe manglen på arbejdskraft. Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Det er i hans optik en fornuftig løsning, som ikke løser alle problemerne. Men det er et væsentligt skridt på vejen.

"Først og fremmest har vi fokus på, at man ude i a-kasser og jobcentre skal fokusere på jobformidling her og nu og matche virksomheder med ledige," siger ministeren.

Der er også fokus på seniorerne, som ikke skal vælges fra på grund af deres alder. Derudover strammes rådigheds- og sanktionsforpligtelserne over for de ledige.

"For det fjerde styrker vi også muligheden for at rekruttere europæisk arbejdskraft," lyder det fra Peter Hummelgaard.

De tiltag, der er indgået aftale om mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter og Kommunernes Landsforening er slet ikke nok, lyder kommentaren fra flere organisationer.

Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation lyder der positive kommentarer til aftalen.

"Med trepartsaftalen satser vi på at få de ledige i Danmark i job i stedet for at åbne sluserne for udenlandsk arbejdskraft. Det er vigtigt, at vi er enige om det, for det er nu, vi har chancen for at få alle med," skriver FH's formand Lizette Riisgaard på Twitter.

Det er ikke nok

Samme begejstring hører man ikke fra arbejdsgiverside.

"Det er positivt, at vi har lavet en aftale med nogle enkelte gode elementer - som eksempelvis at få flere unge, der ikke er motiveret for uddannelse, i gang med et job og penge til hurtigere sagsbehandling af adgang for udenlandske medarbejdere. Men vi ville gerne have lavet nogle langt mere omfattende løsninger på udfordringen med mangel på arbejdskraft," siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad i en pressemeddelelse.

Fra Lederne lyder nogenlunde samme melding.

"Aftalen løser på ingen måder manglen på arbejdskraft. Der er små, fine initiativer i aftalen, men ikke noget der for alvor gør det lettere for danske ledere at finde de ekstra medarbejdere, der er hårdt brug for i øjeblikket. På den måde dumper aftalen med et brag," siger cheføkonom i Lederne, Niklas Praefke.

Der er godt gang i den danske økonomi, og det har betydet, at flere brancher er begyndt at mangle hænder. Det skal den nye aftale altså være med til at afhjælpe. Aftalen er indgået mellem arbejdsgivere, arbejdstagere og kommunerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også