Ikke alle brancher mangler arbejdskraft

En undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at nogle brancher og virksomheder lider mere under manglende efterspørgsel end mangel på arbejdskraft, og i f.eks. medicinalindustrien angiver 96 procent, at de kører for fuld kraft uden mangel på hverken medarbejdere eller efterspørgsel.
Det er ikke alle brancher, der er ramt af mangel på arbejdskraft. F.eks. kører det strygende i medicinalbranchen, viser en undersøgelse fra Arbejdernes Erhvervsråd. | Foto: Novo Nordisk / PR
Det er ikke alle brancher, der er ramt af mangel på arbejdskraft. F.eks. kører det strygende i medicinalbranchen, viser en undersøgelse fra Arbejdernes Erhvervsråd. | Foto: Novo Nordisk / PR

Manglen på arbejdskraft er næppe gået mange menneskers opmærksomhed forbi. I længere tid har virksomheder og organisationer klaget over problemer med at skaffe medarbejdere nok og påpeget, at det har konsekvenser for produktionen. 

Det er imidlertid ikke alle brancher, der er ramt af mangel på arbejdskraft. Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der faktisk også virksomheder, som oplever manglende efterspørgsel efter varer og services. Samtidig kører mange brancher uden problemer og oplever ingen produktionsbegrænsninger.

Ifølge undersøgelsen er andelen af virksomheder, der angiver manglende efterspørgsel som en produktionsbegrænsning f.eks. 14 pct. for industrien, 24 pct. for serviceerhverv og 11 pct. for byggeriet.

Rejsebureauerne er ikke overraskende dem, der oplever størst problemer med efterspørgslen. I undersøgelsen svarer 53 procent af dem, at de per 3. kvartal eller september 2021 lider med mangel på efterspørgsel. Efter dem følger træ- og papirindustri, trykkerier. Her opgiver 37 procent, at de mangler kunder mens tallet er 36 procent for føde-, drikke- og tobaksvareindustri.

Her går det godt

For store dele af virksomhederne gælder, at de hverken mangler medarbejdere eller kunder i butikken, men derimod kører for fuld kraft.

Det er samlet omkring 35-45 pct. af industri, byggeri og serviceerhverv, der ikke oplever produktionsbegrænsninger af nogen art. I nogle brancher er tallet væsentligt højere. I medicinalindustrien oplever 96 procent f.eks., at de ikke oplever produktionsbegrænsninger af nogen art efterfulgt af 74 procent for den kemiske industri.

Opgørelsen af produktionsbegrænsninger stammer fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometre, der er en spørgeskemaundersøgelse, som offentliggøres hver måned for byggeriet og serviceerhverv og en gang i kvartalet for industrien. Det er virksomhederne selv, der vurderer, om de oplever produktionsbegrænsninger, og hvilke produktionsbegrænsninger der er gældende for dem på det pågældende tidspunkt. I undersøgelsen er det muligt at angive mere end én produktionsbegrænsning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også