PolicyWatch

Kulturminister: Selvfølgelig skal landsholdet til VM

Det danske landshold skal ikke tages som gidsel i en udenrigspolitisk debat, mener Ane Halsboe-Jørgensen efter den danske sejr i VM-kvalifikationsgruppen og plads ved slutrunden i Qatar.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmark er klar til VM i fodbold i Qatar, men på grund af de problematiske menneskerettighedsforhold i landet har der længe været diskussioner om, hvorvidt Danmark - og andre lande - burde boykotte slutrunden.

På et åbent samråd onsdag blev kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) spurgt, om regeringen vil tage initiativ til at skabe en national idrætsstrategi, der skal være med til at klarlægge, hvordan Danmark og dansk sport fremover skal forholde sig til problemstillinger såsom deltagelse i VM i Qatar. Det har flere aktører inden for topsport, blandt andre Dansk Boldspil-Union (DBU), efterspurgt.

Ane Halsboe-Jørgensen mener, at idrætsorganisationerne skal føre pennen, når det gælder en idrætsstrategi. Men regeringen vil gerne bidrage, hvor den kan, og tage en diskussion om eksempelvis deltagelse i slutrunder i kontroversielle lande på politisk niveau.

Kulturministeren mener dog ikke, at nogle konkrete retningslinjer for fremtidig ageren er vejen frem.

"Det værste, der kan ske, er, at vi laver et eller andet fint stykke papir, som betyder, at næste gang, slutrunder ligger i tvivlsomme stater, så har vi bare et stykke papir. Så tager vi ikke debatten," siger Ane Halsboe-Jørgensen på samrådet.

"Vi er nødt til at tage den her debat, hver gang et tvivlsomt land får tildelt en slutrunde, ellers bliver prisen ikke dyr nok. Det skal have en omkostning at prøve at "sportwashe" (dække over problematikker, red.) sit regime, ved at vi politisk drøfter det, når det sker. Men det skal jo ikke være med vores landshold eller andre atleter som gidsler. Selvfølgelig skal de til VM, og så må vi andre føre udenrigspolitikken, og det skal vi så til gengæld nok gøre," siger ministeren på samrådet.

Hun har dog intet imod, at eksempelvis det danske landshold forholder sig til at skulle spille VM i Qatar.

"Det er forbilledligt, at vi har et landshold, der forholder sig til rammerne for deres slutrunde, og i det hele taget hvad sporten bliver brugt til, men det er ikke det samme, som at jeg synes, at vi politisk skal tage dem som gidsler i noget udenrigspolitik," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Amnesty: Ok at deltage, men tænk jer om

Det er endnu ikke fastlagt, hvorvidt kulturministeren næste år vil tage til VM i Qatar som repræsentant for den danske regering.

Ane Halsboe-Jørgensen mener ikke, at det er en blåstempling af Qatar eller forholdene i landet, hvis hun eller en anden ender med at tage afsted.

Amnesty Internation Danmark mener, at det er op til politikerne selv at beslutte, om de vil tage afsted, når slutrunden spilles.

"Hvis de vælger at deltage, så skal de sætte sig ind i, hvilken kontekst de kommer ned til. De skal have styr på, hvad det egentlig er, der er sket i forberedelserne til VM," siger Annette Stubkjær, der er politisk rådgiver i Amnesty International Danmark.

Hun siger, at politikerne skal stille kritiske spørgsmål og eksempelvis kræve, at de kommer ud og møder migrantarbejderne.

"De skal også tage stilling til, hvor mange større arrangementer, der er arrangeret af styret, som de vil deltage i, så de ikke er med til at blåstemple den "sportwashing", som styret er i gang med at lave," siger hun.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier