Debat: Vismænd glemmer servicefradrag i debatten om boligjobordningen

Vismændene bør huske på, at boligjobordningen også omfatter service i hjemmet. Vi skal ikke lade efterspørgsel efter håndværkere gå ud over servicebranchen, som har været hårdt ramt under coronakrisen.  
Foto: Christian Lindgren/Scanpix Denmark
Foto: Christian Lindgren/Scanpix Denmark
Af Malene Jæpelt, sekretariatsleder i Danske Service

De økonomiske vismænd har i en nylig udgivet rapport konkluderet, at boligjobordningen bør afskaffes af hensyn til at undgå overophedning af byggebranchen.

Det lyder som udgangspunkt som en klog anbefaling og nobel indstilling op til efterårets finanslovsforhandlinger, fordi byggebranchens økonomiske hjul umiddelbart kører som smurt.

Men endnu engang må vi fra servicebranchen bare minde om, at boligjobordningen ikke kun dækker fradrag for håndværkerydelser, men også service i hjemmet som rengøring og vinduespolering.

I Danske Service, der er en brancheforening for virksomheder inden for rengøring, vinduespolering, ejendomsservice og beslægtede fag, er vi uforstående over for ønsket om at afskaffe fradraget på serviceydelser.

Vores opfordring er, at vi ikke skal lade den enorme efterspørgsel på håndværkerydelser gå ud over en servicebranche, som, siden covid-19 rullede ind over Danmark, har været en vital hjælp mod smittespredning og et effektivt værktøj til mere tryghed på arbejdspladsen og i hjemmet.

En serviceydelse, som ekspertgruppen om en langsigtet strategi for et genåbnet Danmark i øvrigt bakker op om i deres rapport udgivet i september.

En kærkommen hjælp

Helt konkret peger ekspertgruppen på, at det er afgørende, at vi er ekstra opmærksomme på god hygiejne, afspritning og ordentlig rengøring på offentlige arealer. Samme hygiejnestandard spiller også en vigtig rolle i hjemmet, og netop her er servicefradraget et direkte incitament til at tilkøbe sig kvalitetsrengøring.

Servicefradraget er en kærkommen økonomisk hjælp til danskere og vores ældre medborgere, som får mulighed for at få professionel rengøring i en hverdag, hvor de ikke nødvendigvis selv har overskuddet til det. Desuden skaber servicefradraget tryghed mod smittespredning og virus, når den enkelte husstand ser en fordel i at købe rengøring, da vi dermed er med til at mindske risikoen for sygdom.

Derfor virker det også som en noget ærgerlig anbefaling at afskaffe servicefradraget, som netop giver incitament til at skrue op for rengøring i private hjem og holde smittespredning fra døren.

Fra branchens side stiller vi os naturligvis gerne til rådighed for de politikere, der måtte have interesse i at besøge vores medlemmer og opleve, hvordan deres medarbejdere hver eneste dag varetager en samfundskritisk funktion med stor stolthed og grundighed.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også