PolicyWatch

Stor interesse for at rejse skov på danske marker

Styrelse har fået 381 ansøgninger til EU-finansieret pulje, der giver tilskud til at omdanne marker til skov.

Landbrugsstyrelsen har modaget 381 ansøgninger til at omlægge landbrugsjord til skov. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Der kan være flere hundrede nye skove på vej i Danmark. Landbrugsstyrelsen har modtaget 381 ansøgninger fra landmænd om at få et tilskud til at kunne rejse skov på deres marker. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Der er ifølge enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Josephsen Kargo flere grunde til, at der gives penge til at plante skove.

"Skovrejsning taler ind i de store dagsordener, der bliver drøftet i de her år. Det handler om at reducere kvælstofudledning til vandmiljø. Det medvirker også til en CO2-reduktion, idet skoven optager CO2, og så mindsker det nedsivning af pesticider og kvælstof ved drikkevandsforsyninger ved at plante skov omkring dem," fortæller han.

Pengene kommer fra en pulje under det danske landdistriktsprogram. Den er finansieret af EU og er i år på 70 millioner kroner. Landmændene kan maksimalt få 28.000 kroner i støtte per hektar, de vil omdanne. Beløbet afhænger af, hvilken type skov man vil rejse.

Nu skal styrelsen til at vurdere ansøgningerne. Her vil støtten blive fordelt, så den giver den største miljøgevinst for pengene.

Skov på 2800 fodboldbaner

"Det er forholdsvis store arealer, vi kommer op på. Hvis de her ansøgninger bliver til noget, anslår vi, det bliver til omkring 2000 hektar skov, der bliver plantet."

2000 hektar svarer til cirka 2800 fodboldbaner.

"Så på den måde bliver det faktisk til meget skov og en ret god effekt," siger enhedschefen.

Han fortæller, at der skal leves op til flere krav, før man kan få tilskud. Der skal minimum søges tilskud til to hektar jord svarende til knap tre fodboldbaner. Ifølge Naturstyrelsen betragter man typisk en skov som et areal, der er mindst en halv hektar og bevokset med træer. Der er hos styrelsen ikke nogen helt præcis definition af, hvad en skov er.

Jorden skal have været brugt til landbrug, og når skoven rejses, er der også krav til, hvor stor variationen af træer skal være.

Det er især landmænd i Jylland, som har vist interesse for at få tilskud til at plante skove. Flest ansøgninger er kommet fra Vejle Kommune med 34 ansøgninger. Derefter følger kommunerne Ringkjøbing-Skjern og Varde med henholdsvis 25 og 20 ansøgninger.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier